D66

Beperking winkeltijden ideologische verblinding

19 januari 2009

D66-Kamerlid Boris van der Ham wil niet dat het kabinet het aantal koopzondagen beperkt. Het Platform Detailhandel Nederland en de drie grootste Nederlandse gemeenten vrezen dat wanneer de regering daartoe toch besluit direct 15.000 tot 20.000 mensen hun baan verliezen. Bovendien zien winkeliers en ondernemers helemaal niets in het plan. Van der Ham roept het kabinet op het wetsvoorstel in te trekken.

Werkloosheid stijgt

Van der Ham: "De komende twee jaar zal de werkloosheid al met 200.000 mensen toenemen tot 600.000 door de kredietkrisis. Daar nog eens 20.000 werklozen aan toevoegen door de winkeltijden te beperken zou ideologische verblinding zijn."

Naast zich neer leggen

Van alle kanten krijgt het kabinet het advies om het aantal koopzondagen niet te beperken. Eerder al riep de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten daartoe op, nu het Platform en de drie grootste gemeenten weer. En ook het grootste deel van de bevolking wil de inperking niet. Van der Ham wijst erop dat er door de maatregel ook nog eens oneerlijke concurrentie ontstaat in de grensstreek. De sociaal-liberaal vindt dan ook dat gemeenten zelf moeten kunnen bepalen hoe vaak zij koopzondagen willen houden.