Gemeente Eersel


Start bouw woningen aan de Hoolstraat te Eersel

Eind februari starten de kopers van 10 starterswoningen en één doorstroomwoning aan de Hoolstraat te Eersel onder begeleiding van Woningstichting de Zaligheden (WSZ) met de laatste bouwfase: de realisatie. De woningen zullen op de locatie waar voorheen de gemeentewerf was gevestigd verrijzen.

Doorstroomwoning en starterswoningen
Vorig jaar maart zijn de woningen middels loting toegewezen aan de kopers. Één woning is door de gemeente Eersel aangewezen als doorstroomwoning. De overige 10 woningen zijn als starterswoningen, waarop de koopgarantregeling van toepassing is, in de markt gezet. Door middel van de koopgarantregeling blijven de woningen gedurende langere tijd beschikbaar voor starters op de woningmarkt (ook wel erfpacht genoemd).

Collectief particulier opdrachtgeverschap
Vervolgens is het bouwplan in overleg met de kopers (collectief particulier opdrachtgeverschap) verder uitgewerkt. Inmiddels is de aanbesteding ook achter de rug. WSZ zorgt voor het projectmanagement en de koopgarantregeling.
Met collectief particulier opdrachtgeverschap krijgen de kopers de kans om als het ware hun eigen woning mee te ontwerpen en wordt het afwerkingsniveau op individuele basis afgestemd. Na de kaveltoewijzing hebben we een architectenselectie uitgevoerd, vertellen Floris Timmers en Bart Steerneman (beiden zijn kopers starterswoningen). Verschillende architectenbureaus hebben hun ideeën gepresenteerd. Vervolgens was onze kopersgroep het snel eens over de uiteindelijke keuze. Samen met architect Pieter Keeris van Keeris Architecten bna hebben we onze wensen op papier gezet middels tekeningen en een bestek. Alle kopers hebben de mogelijkheid gekregen om zijn of haar individuele wensen te verwezenlijken. Met deze werkwijze hebben wij een woning helemaal naar onze zin, aldus Floris en Bart. Op basis van de stukken van Keeris Architecten bna hebben enkele aannemers een offerte uitgebracht. De offerte van bouwbedrijf van Montfort uit Bergeijk was de laagste. Het tijdspad vanaf de eerste lijn op papier tot en met bouwvergunning en prijsvorming heeft in totaal nog geen acht maanden bestreken. Voor een dergelijk project mag dit volgens de architect zelfs wel uniek worden genoemd. Ging het overal maar zo snel!, aldus Pieter.

De woningen
Op korte termijn zal bouwbedrijf van Montfort de definitieve opdracht ontvangen en kan de bouw worden opgestart. De 11 woningen worden in drie bouwblokken gebouwd. Één bouwblok bestaat uit drie woningen waarvan de voorgevels gericht zijn op de Hoolstraat. De andere twee bouwblokken van drie en vijf woningen liggen iets verder van de Hoolstraat af. Tussen deze twee bouwblokken en de Hoolstraat wordt een langzaam-verkeer- route en een parkeervoorziening gerealiseerd. De gemeente Eersel verzorgt de hiervoor benodigde infrastructuur zoals kabels, leidingen en verhardingen.

Goede samenwerking
De perfecte samenwerking tussen de kopersgroep, de gemeente Eersel, WSZ en Keeris Architecten bna heeft ervoor gezorgd dat het voortraject snel is verlopen en dat bouwbedrijf van Montfort op korte termijn aan de slag kan. Floris en Bart zijn door het project aan de Hoolstraat een ervaring rijker geworden en complimenteren de samenwerking tussen de verschillende partijen.

De betrokken partijen bij de woningen aan de Hoolstraat te Eersel. V.l.n.r.: Wethouder Roeland van Hooff (gemeente Eersel), Carine Roijackers (Project bureau, gemeente Eersel), Pieter Keeris (Keeris Architecten bna), Bart Steerneman (koper starterswoning), Cees Schellens (bouwbedrijf van Montfort), Ad Swinkels (WSZ) en Floris Timmers (koper starterswoning)