Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Reactie onderzoek Philadelphia

Reactie onderzoek Philadelphia

Kamerstuk, 19 januari 2009

Het College sanering zorginstellingen (CSZ) heeft in 2008 op verzoek van staatssecretaris Bussemaker onderzoek gedaan naar problemen rond de financiële situatie bij Stichting Philadelphia Zorg. In deze brief geeft Bussemaker haar reactie op het onderzoek.

De staatssecretaris acht enkele extra maatregelen op zijn plaats 'ten aanzien van de kwaliteit en continuïteit van zorg in de ontstane situatie en gelet op de belangen van de cliënten':


1. De IGZ zal extra toezicht houden op de kwaliteit van zorg.
2. Bussemaker gaat het CSZ vragen om aanvullend onderzoek bij Philadelphia. Dit moet onder andere uitwijzen of het herstelplan bijdraagt aan het borgen van de continuïteit van zorg aan betrokken cliënten en hoe de versterking van de governance (bestuur en intern toezicht) wordt gerealiseerd.

'Het draagvlak voor de inhoud en de wijze van de uitvoering van een herstelplan is cruciaal voor een nieuwe toekomst van Philadelphia', concludeert Bussemaker. 'Ik vind dat de organisatie en het personeel op dit moment vooral gebaat is met het vertrouwen en rust om de maatregelen uit te voeren die nodig zijn voor het verdere herstel.'