Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


19 jan 2009

A-team aan de slag in Tilburg

De adviseurs van het Tilburgse A-team zijn op vrijdag 16 januari officieel geïnstalleerd door burgemeester Ruud Vreeman. Het A(dvies)-team is in het leven geroepen om bij mensen thuis gratis adviezen te geven over veilig, gezond en zuinig wonen.

Vaak zijn er verbeteringen aan te brengen op het gebied van woninginbraak, brandveiligheid, woonhygiëne en energiebesparing. De bewoners kunnen de verbeteringen ook laten uitvoeren door de klusjesman van het A-Team. Deze klusjesman kost de bewoners slechts 10 euro per uur en de materiaalkosten. Het belang van de gemeente is om het aantal woninginbraken omlaag te brengen en dat mensen veiliger en gezonder leven.

Checklist
Na een afspraak komt een adviseur aan huis en loopt samen met de bewoners een checklist door. Blijkt dat er iets niet in orde is dan wordt dat genoteerd. Later volgt dan een offerte voor de noodzakelijke verbeteringen. Bewoners mogen zelf weten wat ze willen uitvoeren en of ze het zelf of het door het A-Team laten doen. In ieder geval hebben bewoners dan een goede kijk op wat nodig is en wat het gaat kosten.

Het A-Team adviseert om met kleine aanpassingen, adviezen en tips de woning 'op te plussen'. Wil men meer, bijvoorbeeld het Politiekeurmerk Veilig Wonen, dan verwijst het A-Team door naar een beveiligingsbedrijf.

Samenwerking
Het A-Team is tot stand gekomen door samenwerking tussen brandweer, GGD, politie, Diamant-groep en gemeente. De gemeente Tilburg heeft overleg gehad met de gemeente Breda, waar een vergelijkbaar project al enkele jaren loopt. Breda beperkt zich tot woninginbraak en energieadvies. In Breda wordt goed gebruik gemaakt van zowel het advies als de klussendienst.