Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 19 januari 2009

39% van nederlanders vreest voor pensioen
Delta Lloyd brengt financiële zorgen door kredietcrisis in kaart

De kredietcrisis begint effect te krijgen op de financiële situatie van Nederlanders. Maar liefst 50% van de Nederlanders maakt zich zorgen over hun financiële situatie. De grootste zorgen betreffen het pensioen (39%), het dagelijks rondkomen (39%) en de toekomst van de kinderen (38%), dat blijkt uit onderzoek van Delta Lloyd Levensverzekering NV*. De zorgen over de oudedagvoorziening zijn sinds de kredietcrisis zelfs verdubbeld. Bij maar liefst 8% van de Nederlanders zijn de financiële zorgen zo ernstig, dat zij er wakker van liggen. Zorgen over de pensioensituatie zijn hier in bijna de helft van de gevallen de oorzaak van.

Klik hier voor een video over het onderzoek

Maar liefst 8% van de Nederlanders ligt wel eens wakker vanwege financiële zorgen, zo blijkt uit onderzoek van Delta Lloyd. Klik op de foto voor hoge resolutie beeldmateriaal

Geen besef van effect kredietcrisis op pensioen
Er is grote onduidelijkheid over de consequenties van de kredietcrisis op de pensioensituatie. Een kwart van de Nederlanders denkt dat er niets verandert. Een zelfde groep denkt dat het pensioen minder waard wordt. De helft van de Nederlanders heeft geen idee wat er met hun pensioen gebeurt. 46% van de Nederlanders is in de overtuiging dat ze een gegarandeerde uitkering hebben op het moment dat ze met pensioen gaan.

Hand op de knip
Dat een groot deel van de Nederlanders zorgen heeft over hun financiële situatie is logisch. Maar liefst 28% ondervindt nu al negatieve financiële gevolgen van de kredietcrisis. De helft van de Nederlanders treft maatregelen om de financiële toekomst veilig te stellen of denkt hier serieus over na.

Zekerheid over pensioenuitkering
Door onduidelijkheid over de gevolgen van de kredietcrisis op de oudedagvoorziening heeft 78% van de Nederlanders behoefte aan volledige zekerheid over de hoogte van hun pensioenuitkering. Emiel Roozen, directievoorzitter Delta Lloyd Levensverzekering NV, vindt de uitkomsten van het onderzoek zorgelijk: "Dat zoveel Nederlanders zekerheid willen, maar niet weten wat de hoogte van hun pensioenuitkering is, is zorgwekkend. Deze zorgen kunnen terecht zijn. Een groep werknemers die nu met pensioen gaat ondervindt al problemen door de kredietcrisis. Hun pensioen is minder waard geworden. Delta Lloyd herkent dit en past als kennisverzekeraar zijn producten- en dienstenaanbod daar zo goed mogelijk op aan. Een oplossing die Delta Lloyd biedt aan werknemers die op termijn met pensioen gaan, is de Pensioenstabilisator. Met de Pensioenstabilisator wordt het renterisico bij aankoop van een pensioenuitkering geminimaliseerd. Hiermee biedt Delta Lloyd werknemers meer zekerheid over de hoogte van hun pensioenuitkering."


* MSI-ACI Europe heeft in december 2008 in opdracht van Delta Lloyd een kwantitatief onderzoek uitgevoerd onder 540 Nederlanders tussen 18 en 65 jaar.

EINDE BERICHT