Gemeente Lingewaard


Op vrijdag 16 januari 2009 reikte burgemeester Harry de Vries van de gemeente Lingewaard aan de heer
Theo Rikken een Koninklijke Onderscheiding uit.

Graad onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Theo Rikken heeft vanaf 1963 tot 2003 gewerkt bij de firma Aku
- Akzo Nobel Arnhem. Hij was werkzaam bij de Technische Dienst. De heer Rikken heeft één jaar bij de firma Smit Nijmegen gewerkt en is daarna weer naar de Aku teruggekeerd. Van 1975 -1995 was hij lid van de onderneming binnen de Fiber Divisie van Enka (later AKU en daarna Akzo Nobel). Ook heeft hij circa 10 jaar voor het grootste deel als secretaris zijn bijdrage geleverd aan de Groep Ondernemings Raad (GOR) voor de Fibers Divisie. Hij was in die periode voor 80% vrijgesteld om zijn arbeidstijd te besteden aan OR-activiteiten. Daarnaast heeft hij circa zes jaar een actieve rol gespeeld in de CORAN - Centrale Ondernemingsraad Akzo Nobel (over de divisiegrenzen heen). Na beëindiging van de OR-activiteiten heeft hij tot 2003 (het jaar waarin hij met VUT ging) een functie bij de Financiële Administratie van de Lokatie Kleefse Waard (Akzo Nobel) vervuld.

De heer Rikken heeft in zijn jonge jaren in het eerste elftal van voetbalvereniging Bemmel gespeeld. Enkele leden van deze vereniging hebben een informele carnavalsvereniging opgezet waaruit circa 40 jaar geleden carnavalsvereniging De Geintrappers is ontstaan.

Na jarenlang "supporter" van carnavalsvereniging De Geintrappers te zijn geweest, was hij prins carnaval bij De Geintrappers van 1995-1997. Logischerwijs was zijn prinsennaam "Prins Theo de Supporter.

Na zijn optreden als prins carnaval is Theo Rikken tien jaar president van carnavalsvereniging De Geintrappers geweest. Tevens vervulde hij in deze periode in diverse commissies binnen deze vereniging vele rollen. Vanuit de evenementencommissie nam hij een belangrijk deel van de organisatie van de pronkzittingen in het verzorgingshuis Margrietpaviljoen - Nijmegen en het bejaardentehuis Liduina en verzorgingshuis Lingehof in Bemmel voor zijn rekening. Per 29 mei 2008 is hij benoemd tot voorzitter van carnavalsvereniging De Geintrappers.

De heer Rikken is op 14 december 1978 gestart als bestuurslid van de toenmalige Woonstichting St. Joseph te Bemmel. Vanaf 16 maart 1994 is hij benoemd tot voorzitter van het bestuur. In deze periode was hij namens de woonstichting bestuurslid van de antenneclub CAI. Op 1 januari 2001 zijn de woningstichtingen St. Joseph Bemmel en St. Joseph Huissen samengegaan als Lingewaard Wonen. Theo Rikken is met ingang van deze datum wederom benoemd als voorzitter van het nieuwe bestuur. Op 1 oktober 2007 is Lingewaard Wonen overgestapt van een drielagen- naar een tweelagen-structuur. Met deze verandering veranderde ook de rol van het bestuur. Per 1 oktober 2007 is hij benoemd als lid van de Raad van Commissarissen. Deze functie heeft hij op 1 januari 2009 neergelegd. De heer Rikken is bij elkaar 30 jaar werkzaam geweest in het bestuur en de Raad van Commissarissen van Lingewaard Wonen en de voormalige Woonstichting St. Joseph Bemmel.

Naast zijn werk heeft Theo Rikken zich voor zijn collega's ingezet door het vervullen van verschillende functies bij de diverse ondernemingsraden van Aku - Akzo Nobel Arnhem.

Volgens Theo Rikken is de functie van een carnavalsvereniging niet alleen feesten en drinken maar het verzorgen van een gezellige en fijne dag of avond voor de aanwezigen (speciaal ouderen) een van de belangrijkste taken.

Via zijn bestuurstaken bij de voormalige woningstichting St. Joseph Bemmel en de huidige woonstichting Lingewaard Wonen heeft de heer Rikken zich altijd ingezet om de inwoners van de voormalige gemeente Bemmel en de gemeente Lingewaard te voorzien van de noodzakelijke prettige woonvoorzieningen. Iedereen kon bij hem terecht voor hulp en advies.
Theo Rikken