Kroon op het werk

Werkgevers moeten hun personeel tijdens werktijd aan het bewegen krijgen

Werkgevers moeten hun personeel tijdens werktijd aan het bewegen krijgen. Nederlanders worden steeds zwaarder en steeds meer mensen lijden aan overgewicht. Een belangrijke oorzaak daarvan is de zittende leefstijl van veel mensen.

Bijna de helft (46%) van de Nederlanders heeft licht overgewicht en 11% lijdt aan ernstig overgewicht. Een belangrijke oorzaak daarvan is dat Nederlanders het grootste deel van de dag stilzitten en liggen. Vincent Hildebrandt van TNO, dat onlangs het `Trendrapport Bewegen en Gezondheid 2006/2007` publiceerde, noemt een zittende leefstijl zeer schadelijk voor de gezondheid. Omdat veel beroepen niet anders dan zittend kunnen worden uitgevoerd, vindt hij dat werkgevers zich moeten bemoeien met de gezondheid van werknemers.

Zoals zij moeten waken voor gezondheidsschade door overbelasting, moeten werkgevers ook voorkomen dat personeel onderbelast raakt. Dat kunnen zij doen door bijvoorbeeld een pingpongtafel of een Wii op kantoor te zetten. Zorgen voor gezond personeel is ook in het belang van de werkgever. Die zal steeds meer moeite hebben om fitte medewerkers te vinden. Bovendien zijn de kosten van verzuim door overgewicht hoog.