Gemeente Beverwijk


Start aanleg natuur- en recreatiegebied Buitenlanden

Half januari 2009 is de provincie Noord-Holland, samen met de Dienst Landelijk Gebied en de gemeente Beverwijk, met de aanleg van het natuur- en recreatiegebied de Buitenlanden. Gedeputeerde Peter Visser heeft, samen met wethouder Maarten Dijkshoorn, op woensdag 16 januari 2009 symbolisch het startsein gegeven voor de aanleg van het gebied. Samen onthulden zij een publieksbord langs de Waterlinie .

De Buitenlanden wordt een natuur- en recreatiepark met bos aan de westkant langs de A9 en een open binnengebied met akkers, weilanden en boomlanen. Aan de oostkant wordt de Kil - een overblijfsel van het OerIJ - landschappelijk versterkt en worden de oevers van deze waterloop natuurvriendelijk ingericht, speciaal voor bijzondere planten en kleine dieren. Ook is er aandacht voor archeologie en komt er een recreatieboerderij. Wandel- en fietspaden maken het gebied voor iedereen uit de omringende woonkernen goed bereikbaar. In totaal bestaat het terrein van de Buitenlanden uit zo'n 100 ha. In 2009 zal ongeveer 40 ha. van het gebied ontwikkeld worden. Zodra de benodigde gronden zijn aangekocht, zal in de tweede fase de overige 60 ha worden gerealiseerd.

Tussen IJenZ
De Buitenlanden is het eerste grote gebied dat tot ontwikkeling wordt gebracht. Het gebied maakt onderdeel uit van de recreatiezones Tussen IJenZ, gelegen ten oosten van Beverwijk, en de Groene IJmond dat westelijk van Beverwijk ligt. Beide gebieden bevorderen recreatie rondom de stad en worden aan elkaar gekoppeld door fietspaden. Het totale plan Tussen IJenZ omvat recreatiegebieden rondom de nieuwe wijk Broekpolder in Beverwijk (de Buitenlanden en Aagtenpark) en de Vinexlocatie Assendelft met als natuur en recreatiegebied de Omzoom. De verwachting is dat Tussen IJenZ in 2012 gereed komt.