Groen!

Ook senatoren moeten adoptiewetten naleven

Datum
16/01/2009

Auteur
Mieke Vogels voor Vlaamse fractie

Categorie
In Asiel en migratie, Ethische vragen

Kan een senator gebruik makend van een militair vliegtuig, een kind meebrengen uit Congo? Kan dit zonder een toestemming tot adoptie ?Op basis van welke feiten werd een humanitair visum afgeleverd ? Deze vraag beroeren sinds enkele dagen de publieke opinie.

Het siert senator Schelfhout dat ze getroffen was door het leed van een kind in Congo en dat ze iets concreet wilde doen om het kind te helpen. Het was destijds ook de motivatie van zangeres Madonna en dichter bij huis van Annemie Struyf om een kind mee te brengen uit een ver land. In die landen zijn trouwens vele kinderen in nood zijn.

Andere niet bekende Vlaamse mannen en vrouwen hebben een even groot hart ook zij kiezen er bewust voor om hun kinderwens in te vullen door een kind te adopteren uit Afrika, Azië,...zij moeten echter een zware procedure door; een cursus volgen, een gezinsonderzoek, een formele toestemming tot adoptie van de jeugdrechter. Deze mensen reageren behoorlijk ontstemd over wat senator Schelfhout doet. Senatoren zijn de makers van de wetten , zij moeten ze dus zeker naleven.

Of moeten we de wet dan maar voor iedereen veranderen?

Adoptie gaat over kinderen en kinderen zijn kwetsbaar.

Daarom werd in 1995 het verdrag van Den Haag van kracht. Dit verdrag wil vermijden dat kinderen geadopteerd worden om malafide redenen maar het verdrag stelt ook duidelijk het belang van het kind voorop. Een kind hoort eerst en vooral thuis bij de eigen ouders als dit niet kan dient een opvang gezocht in eigen land en pas als dit onmogelijk is kan het kind vrij gegeven worden voor interlandelijke adoptie.

Om kinderhandel te voorkomen stelt het land van de kandidaat adoptie ouder zich garant. Alleen wie gescreend werd en een attest kreeg van de jeugdrechter kan een kind adopteren. Om te garanderen dat kinderen niet zo maar voor adoptie worden vrij gegeven garandeert het land van herkomst dat het onderzocht heeft dat er voor het betrokken kind in eigen land geen alternatief is.

Een procedure die moet aantonen dat kandidaat adoptie ouders "geschikt" zijn, dat zij goede ouders zullen zijn, valt vele kandidaat adoptie ouders zwaar.

Als een senator dan dwars door al deze regels fietst om met een militair vliegtuig een Kongolees kind "uit te kiezen" dan kwetst dit vele kandidaat adoptie ouders. Is Els Schelfhout trouwens wel zeker dat Emile kan geadopteerd is, is ze zeker dat hij geen ouders meer heeft die in deze burgeroorlog op zoek zijn naar hun kind? Waarom geeft zij het kind onmiddellijk een nieuwe naam, het getuigt van weinig respect voor de eigenwaarde van het kind dat tot vandaag een andere roepnaam had. Een kind kiezen op basis van zijn "blinkende" oogjes brengt ons wel helemaal terug naar een tijd waarvan ik dacht dat hij voltooid verleden was, een tijd waarin de kolonisator bepaalde wat het belang is van het zwarte kind.

Als de senator het dan ook nog nodig vindt om haar verhaal breed uit te smeren om net als Madonna zichzelf een imago van liefdadigheid aan te meten dan wordt het helemaal een intriest verhaal.

Contact: Mieke Vogels -