Vereniging Natuurmonumenten


NATUURMONUMENTEN: INVESTEER GELD ENERGIEBEDRIJVEN IN NATUUR 19-01-2009

Ecologische hoofdstructuur "Het geld dat vrijkomt met de voorgenomen verkoop van Essent moet ook besteed worden aan een duurzame economie en aan de leefbaarheid in Nederland. Dat betekent dat het ten goede zou moeten komen aan projecten waar we nu, maar ook over honderd jaar voordeel en plezier van hebben,"aldus Jan Jaap de Graeff , directeur van Natuurmonumenten. Hij reageert hiermee op het debat dat is losgebarsten over een duurzame besteding van het geld door de verantwoordelijke provincies, die door de verkoop van energiebedrijf Essent in een klap schatrijk zijn geworden. De Graeff vindt dat een deel van het geld aangewend moet worden voor de Ecologische Hoofdstructuur, om ervoor te zorgen dat er op termijn genoeg geld beschikbaar is om deze groene ruggengraat te realiseren. De afspraak is dat de EHS in 2018 klaar moet zijn.

Versnelling
Bij de realisatie van de EHS spelen provincies een belangrijke rol. In 2018 moet deze groene ruggengraat klaar zijn, maar al jaren maken natuurbeschermingsorganisaties zich zorgen over de vertraging die is opgetreden. De EHS moet sneller afgemaakt worden, om ervoor te zorgen dat de natuur niet verder achteruit holt. Bovendien gaat vertraging ten koste van de leefbaarheid van ons land. Natuurmonumenten pleit er daarom voor een deel van het geld dat vrijkomt door de verkoop van Essent op zij te zetten en het rendement te besteden aan het versnellen van de realisatie van de EHS. Dit geld moet direct ten goede komen aan projecten in Brabant, Limburg, Overijssel, Groningen en Drenthe, zodat bewoners er daar direct van kunnen genieten.

Economische waarde
De aaneengesloten natuurgebieden brengen heel vaak geld op, maar de waarde hiervan wordt vaak onderschat. Veel mensen en bedrijven vestigen zich bij voorkeur rond natuurgebieden. Daarnaast zijn natuurgebieden plekken waar bewoners en bezoekers naartoe gaan om te ontspannen en te genieten. In veel provincies profiteert daar de horeca en de recreatie- en toerismesector van. Natuur levert dus ook werkgelegenheid op die, afgezet tegen andere sectoren, onverwacht groot is. Tot slot zijn natuurgebieden ook onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid bij hoge waterstanden.

Meer informatie
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Annet Les, persvoorlichter Natuurmonumenten. Telefoon: 035-6559947/06-54295248.