Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
22-12-2008

Internationale website om keuze te bepalen
Kieskompas nu ook bij Israëlische verkiezingen

Kieskompas heeft ook voor de Israëlische verkiezingen een website ontwikkeld. 9 januari 2009 gaat deze online. Na het succes bij de Amerikaanse verkiezingen kunnen nu dus ook de Israëlische stemgerechtigden hun keuze bepalen via Kieskompas. De verkiezingen voor een nieuwe regering vinden 10 februari 2009 plaats.

Politicoloog André Krouwel en het Kieskompasteam hebben deze website voor de Israëlische parlementsverkiezingen ontwikkeld in samenwerking met het gerenommeerde Israel Democracy Institute (IDI). Kieskompas Israël is uitgevoerd in drie talen: het Hebreeuws, Engels en Nederlands. Zo kunnen ook Nederlanders en Engelstaligen kijken welke partij in Israël het dichtst in de buurt komt van hun politieke voorkeuren.

Een internationaal team van deskundigen in Israël en Nederland heeft het complexe politieke landschap van Israël in kaart gebracht. De dertien belangrijkste politieke partijen zijn in dit landschap geplaatst op basis van hun verkiezingsprogramma. Door het beantwoorden van dertig vragen over actuele politieke onderwerpen uit de Israëlische politiek wordt duidelijk welke partij het dichtst de eigen politieke standpunten benadert.

Na het aftreden van premier Olmert bleek zijn partij Kadima niet in staat een nieuwe regering te vormen. De verkiezingen die hierop zijn uitgeschreven zijn van belang voor het vredesproces in het hele Midden- Oosten en de wereldpolitiek. De strijd in Israël zal vooral gaan tussen de nieuwe leider van Kadima, Tzipi Livni, de centrumrechtse Likud-leider Benjamin Netanyahu en de sociaaldemocraat Ehud Barak. Bezoekers van Kieskompas kunnen ook de leiderschapskwaliteiten beoordelen van de lijsttrekkers. Binnenkort geeft Barack Obama samen met Hillary Clinton het buitenlandse beleid van de VS vorm. Wie treffen zij namens Israël om de tafel ?





De Evangelische Omroep en het Reformatorisch Dagblad zullen regelmatig uitgebreid berichten over de Israëlische verkiezingen en daarbij gebruik maken van de gegevens die het Kieskompas levert.