Gemeente Lelystad

Graffitiartiesten hebben hun eigen wand

Lelystadse graffitiartiesten hebben sinds kort een eigen wand in Lelystad waarop zij hun expressie en kunst kunnen (sp)uiten.

De graffitiwand bevindt zich op de kruising van de Zuigerplasdreef en de Lindelaan en is beschikbaar gesteld door Gemeente Lelystad, OMS beheer b.v. en Stichting 3D.

Talenten in Lelystad

In 2008 was er een lobby geweest richting de politiek van Lelystad. Graffitiartiesten willen al lang een graffitiwand in Lelystad. Dit ontbreekt nog in deze stad. Veel andere steden hebben al een vrijwand voor graffitiartiesten. Talenten uit Lelystad moesten uitwijken naar andere steden om hun ding te kunnen doen.

Het jongerenwerk vind het belangrijk om talenten in Lelystad te houden. Er zijn veel graffitiartiesten, en het is een gemiste kans als zij elke keer naar bijvoorbeeld naar Almere of Amsterdam moeten uitwijken en zich daar gaan settelen. Het is tijd dat Lelystad goed op de kaart wordt gezet.

Graffitiwedstrijden

De wand is eerst nog wel een pilot voor een bepaalde periode. Pas wanneer het stadshart af is wordt bepaald op welke locatie de definitieve graffitivrijplaats komt. Ook worden dit jaar nog graffitiwedstrijden gehouden in de stad. De graffitivrijwand is voor iedereen toegankelijk en te gebruiken. Wel moeten de artiesten zich houden aan een aantal regels die bij de wand hangt.

De opening van de wand was 18 januari, bijgewoond door graffitiartiesten uit het hele land. Er zijn demonstraties gehouden en de hele middag is een stukje van het Stadshart ingekleurd.
---