Gemeente Lelystad

Landelijk woononderzoek geeft inzicht in woonwensen

De gemeente Lelystad sluit aan bij een landelijk onderzoek naar woonwensen, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VROM en het CBS.

Het WoonOnderzoek Nederland wordt met enige regelmaat gehouden en geeft inzicht in de manier waarop mensen wonen, hoe zij hun woning en woonomgeving beleven en waarderen en wat hun woonwensen zijn.

Aantrekkelijk woningaanbod

Behalve de gemeente is ook woningcorporatie Centrada geĂŻnteresseerd in de onderzoeksresultaten en hebben zij, samen met gemeente Lelystad, extra interviews ingekocht. Het ministerie, maar ook de gemeente en de woningcorporatie gebruiken de informatie uit het onderzoek om hun activiteiten gericht in te zetten voor een aantrekkelijk woningaanbod, voor een prettige leefomgeving en voor een goed niveau van voorzieningen.


1.000 interviews

Het woonwensenonderzoek bestaat uit interviews die thuis, telefonisch of via internet worden afgenomen. Het interview bevat vragen over de kenmerken van de bestaande en gewenste woonsituatie van bewoners en de waardering voor deze kenmerken. Daarnaast omvat het onderzoek ook een aantal vragen over werk, vrijetijdsbesteding en de behoefte aan zorg en hulp bij het wonen.

Het woononderzoek wordt elke 3 jaar uitgevoerd door VROM. Het onderzoek vervangt sinds 2006 het WoningBehoefte Onderzoek (WBO) en de Kwalitatieve Woningregistratie (KWR). Sinds 1964 leverden deze onderzoeken de basisinformatie over wonen. Het WoON geeft inzicht in onder andere de samenstelling van huishoudens, de huisvestingssituatie, de woonwensen, de woning en de woonomgeving.

Medewerking

Het onderzoek staat of valt met de bereidheid van de inwoners van de gemeente om mee te werken aan een interview. Via een willekeurige selectie uit het bevolkingsregister worden ongeveer duizend mensen in Lelystad benaderd. Deze personen hebben of krijgen binnenkort een uitnodiging om deel te nemen aan het onderzoek. Het onderzoek loopt tot 1 mei 2009. De gemeente Lelystad hoopt op een grote bereidheid om mee te werken aan het onderzoek.

Indien u vragen heeft over het onderzoek, kunt u contact opnemen met Krista Boon van de afdeling Beleid, telefoonnummer 0320-278892.
---