Sociaal-Economische Raad

19 januari 2009
Het ministerie van SZW gaat naar aanleiding van het advies van de SER verder met een door TNO ontwikkeld systeem voor het stellen van prioriteiten voor kankerverwekkende stoffen zonder veilige drempelwaarden. De SER-commissie Arbeidsomstandigheden heeft onlangs op verzoek van de directeur Gezond en Veilig Werken van het ministerie hierover een advies uitgebracht.

TNO heeft een werkprogramma gemaakt voor kankerverwekkende stoffen zonder drempelwaarde die voorkomen op de SZW-lijst van kankerverwekkende stoffen. De SER-commissie stemt in met dat werkprogramma, maar realiseert zich dat er wel onzekerheden aan kleven. Vandaar dat de SER-commissie wil dat het huidige werkprogramma voor slechts twee tot drie jaar wordt vastgesteld. In die periode is er wellicht meer informatie beschikbaar over gebruik en voorkomen van de stoffen.

SZW laat in een reactie op het advies weten die gedachtegang van de SER-commissie te kunnen volgen, maar zal zich voorlopig houden aan de systematiek zoals die door TNO is bedacht. De inwerkingtreding van de Europese verordening REACH zal naar verwachting al in 2011 meer duidelijkheid geven. De systematiek van het rangschikken van stoffen kan dan opnieuw worden onderzocht, aldus SZW. Tegen die tijd zal de directeur Gezond en Veilig Werken de SER-commissie wederom om advies vragen.

De SER-commissie stelt voor de nadruk te leggen op stoffen die buiten de werkingssfeer van REACH vallen. De directeur Gezond en Veilig Werken gaat de Gezondheidsraad, die de adviezen voorbereidt, vragen de lijst met stoffen met deze ogen te bezien. Ook wordt de Gezondheidsraad gevraagd aandacht te schenken aan de suggestie van de SER-commissie voor een groepsbenadering, waarbij over stoffen die verwant zijn zoveel mogelijk tegelijk wordt geadviseerd.

SZW kan zich vinden in de aanbeveling om dubbel werk te voorkomen. De SER-commissie adviseert hiervoor afspraken te maken met andere deskundigencommissies. De directeur Gezond en Veilig Werken laat weten dat de Gezondheidsraad al in bespreking is met Duitse en Franse collega's over mogelijke samenwerking, maar dat een voorwaarde voor samenwerking wel moet zijn dat de methode van beoordeling overeenkomt. Samenwerking met deskundigencommissies die een andere systematiek hanteren, is daardoor niet aan de orde, aldus SZW.