Technische Universiteit Eindhoven

Drie alumni genomineerd voor prestigieuze talentenprijs

Geplaatst: 19 januari, 2009

Drie alumni van de TU/e zijn genomineerd voor de Young Professional of the Year Award 2009, een prestigieuze titel voor aanstormend talent in het bedrijfsleven. Het gaat om Aukje Doornbos (Scheikundige Technologie), Rob Augusteijn en Bas Klerkx (Technische Bedrijfskunde).

Bas Klerkx, Aukje Doornbos, Rob Augusteijn

De jaarlijkse titel wordt tijdens de finale op 5 maart uitgereikt. De strijd gaat tussen 22 genomineerden die ieder binnen hun onderneming zijn voorgedragen. De organisatoren zijn InterCompany Assocation (ICA), de overkoepelende organisatie van bedrijfsjongerenverenigingen, en Volkskrant Banen. De winnaar is degene die op internet (www.youngprofessionaloftheyear.nl) de meeste stemmen van het publiek krijgt en tegelijkertijd een goede beoordeling van de jury in de wacht sleept. De drie TU/e-genomineerden doen daarom een beroep op hun Eindhovense achterban om massaal op een van hen te stemmen. Het is een mooie gelegenheid de TU/e op de kaart te zetten, vindt het drietal.

Doornbos (DSM), Augusteijn (SenterNovem, ministerie van Economische Zaken) en Klerkx (Essent) hadden 18 december een eerste ontmoeting met de jury. Ze kregen tien minuten de tijd om een onuitwisbare indruk achter te laten door hun ambities en competenties te tonen. Tijdens de presentatie kregen ze de vraag voorgelegd waar ze over vijf jaar willen staan.

Bas Klerkx, afgestudeerd in 2005, werkt bijna drie jaar voor Essent. Ik vind het super interessant om inhoudelijk bezig te zijn. Daarom zie ik mezelf over vijf jaar niet als manager. Ik kan helemaal opgaan in een complex vraagstuk of model en wil daarom de komende jaren mijn vakkennis uitbreiden. Samenwerken en kennis overdragen aan collegas is een van de leukste eigenschappen van mijn baan. Ik zie mezelf over vijf jaar graag als specialist én coach van enkele junior specialisten.

Rob Augusteijn belandde via zijn afstudeerproject in 2003 bij SenterNovem en houdt zich bezig met uitvoeren van innovatiebeleid. Sinds een jaar of twee is hij de rechterhand van het managementteam. Ik vind het niet zo zinvol om na te denken waar je over vijf jaar wilt staan. Mijn omgeving is immers continu in beweging. Ik fixeer me dus niet op één doel, maar kijk naar de kansen die voorbij komen. Ik geloof in het voortdurend blijven ontwikkelen van mezelf.

Aukje Doornbos, afgestudeerd in 2004, werkt ruim vier jaar voor DSM als Plant Process Engineer en woont in Geleen. Ik ben eerstelijns troubleshooter. Zodra er wat loos is; hup, pak aan en helm op. Dan sta ik op de werkvloer. Over vijf jaar wil ik Plant Manager zijn. Dan zou ik driehonderd mannen onder mijn hoede hebben. Waarom mensen op me moeten stemmen? Ik zou zeggen: wees trots dat iemand met een technische achtergrond deze titel ook kan winnen. Lachend: Het hoeven niet altijd de bedrijfskundigen of de marketingmensen te zijn.

Over het binnenhalen van de titel hebben de drie TU/e-alumni hoge verwachtingen. Afgezien van de eer, de bekroning op het werk en de trots, zou het de zichtbaarheid vergroten binnen het bedrijf. En met die positieve uitstraling nemen de carrièrekansen vanzelf toe. Maar titel of niet, uiteindelijk moet je het toch zelf doen, meent Rob Augusteijn.