Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: ook buiten Uruzgan samen met Australië optrekken

19 jan 2009 | Nederland en Australië willen op internationaal gebied vaker gezamenlijk optrekken. 'We liggen aan tegenovergestelde kanten van de aardbol, maar onze belangen en prioriteiten liggen dicht bij elkaar', aldus minister Verhagen na besprekingen met zijn Australische collega Smith in Perth.

Beide landen werken in de Afghaanse provincie Uruzgan al nauw samen bij de verbetering van de veiligheid en de wederopbouw. Na Nederland heeft Australië het grootste aantal militairen gelegerd in de provincie. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) complimenteerde zijn collega met de moed en het professionalisme van de troepen. Zowel Australië als Nederland heeft in Afghanistan omgekomen militairen te betreuren.

Beide ministers benadrukten dat de Afghaanse overheid de komende tijd zelf geleidelijk meer verantwoordelijkheid moet gaan dragen voor haar burgers. Vooral op het gebied van goed bestuur en veiligheid moet nog meer werk worden verricht.

'Ons gezamenlijke optreden in Afghanistan heeft ons weer doen beseffen hoeveel we eigenlijk gemeen hebben en hoeveel mogelijkheden er zijn voor samenwerking op internationaal gebied', verklaarde minister Verhagen. Nederland en Australië zijn beiden voorvechters van respect voor mensenrechten, van hervorming van de Verenigde Naties en van maatregelen tegen klimaatverandering.

Minister Verhagen reist vandaag naar Sydney voor gesprekken met de Australische premier Rudd, minister van Defensie Fitzgibbon en staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking McCullan.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Gerelateerde informatie

* Meer weten over Afghanistan?

Blijf op de hoogte van het werkbezoek van minister Verhagen aan Australië en Nieuw-Zeeland