Dienstenbond CNV

Nieuws

19 januari 2009

20.000 banen weg door aanpak koopzondag?

Als het kabinet de oneigenlijke oprekking van het aantal koopzondagen aan banden legt, verliezen 20.000 mensen hun baan. Dat meldt het Platform Detailhandel Nederland (PDN), de koepelorganisatie voor winkeliers, vandaag in De Telegraaf. Bestuurder Geert Rijzinga van CNV Dienstenbond vindt dit onzin.

De Tweede Kamer spreekt donderdag over de plannen van het kabinet om het misbruik tegen te gaan dat gemeenten maken van de zogenoemde toerismebepaling in de wet. Die houdt in dat waar gemeenten normaal gesproken maximaal twaalf koopzondagen mogen aanwijzen, de winkels in toeristische gebieden iedere zondag open kunnen. Volgens het kabinet merken sommige gemeenteraden echter te gemakkelijk gebieden in hun stad aan als toeristisch.

Bestuurder Geert Rijzinga van CNV Dienstenbond is verbaasd over de cijfers waarmee het Platform op de proppen komt. "Het kabinet legt de koopzondagen niet aan banden. We hadden er twaalf, we houden er twaalf. Alleen de toeristische bepaling wordt aangescherpt. En dat moet 20.000 banen kosten? Ik zie dat niet."

Lees verder het recente interview met Rijzinga in het Reformatorisch Dagblad over de wildgroei in de koopzondagen.