Stichting Aids Fonds

Brandbrief over veroordeelde homomannen in Senegal

19-01-2009

Acht organisaties, waaronder het COC en het Aids Fonds, hebben een brief gestuurd aan de Hoge Commissaris voor de Rechten van de Mens en aan andere mensenrechtenfunctionarissen van de VN. Ze uiten hun zorgen over de recente arrestaties van negen mannen in Senegal. De mannen werden gearresteerd op basis van 'onfatsoenlijk en onnatuurlijk gedrag'. Ze worden er van beticht onderling seksueel contact gehad te hebben. De arrestaties en opvolgende veroordelingen baren de organisaties grote zorgen. Niet alleen druist dit in tegen verschillende mensenrechtenverdragen, ook brengt dit het belangrijke hiv/aids preventiewerk in Senegal in groot gevaar.

Aanleiding voor arrestatie
De meeste veroordeelde mannen werkten voor AIDES Senegal, een organisatie die zich bezig houdt met hiv- en aidspreventie. Ze werden op 19 december aangehouden na een politie-inval in de woning van een van de medewerkers. Alle negen mannen die in het huis aanwezig waren, werden gearresteerd. De politie nam condooms en glijmiddelen in beslag, die waren bestemd voor hiv-preventie. Onder druk van de politie moesten de mannen ook telefoonnummers van familie geven. De politie dreigde ermee om de familie van de mannen in te lichten. Senegal is een van de 38 Afrikaanse landen waar homoseksualiteit strafbaar is.

Veroordeling
De negen mannen zijn veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Ze hebben de maximumstraf van vijf jaar gekregen voor overtreding van artikel 319.3 van het Senegalese wetboek van strafrecht. Dit artikel bestraft 'iedereen die een onzedelijke of onnatuurlijke daad uitvoert met een persoon van hetzelfde geslacht'. De rechter deed daar nog drie jaar bovenop omdat hij oordeelde dat de mannen voor een criminele organisatie werkten. Volgens bronnen van Human Rights Watch werden de mannen geslagen in de gevangenis. Advocaten hebben inmiddels hoger beroep ingesteld.

Grote impact
De uitspraak van de Senegalese rechtbank heeft voor grote paniek gezorgd, vooral bij organisaties die met homo- , bimannen en andere kwetsbare groepen werken. Veel homomannen vluchten naar naburige landen, omdat hun levensomstandigheden steeds slechter worden. De wetgeving werkt stigma en discriminatie in de hand. Het gevolg is dat mannen die seks hebben met mannen (MSM) onvoldoende worden bereikt met voorlichting over hiv en aids. Ook betekent dit dat ze slechte toegang hebben tot hiv-testen en behandeling met hiv-remmers. Dit kan desastreuze gevolgen hebben voor de volksgezondheid. Volgens onderzoekers van een universiteit in Dakar is 20% van de MSM geïnfecteerd met hiv, tegen 0,7% van de algemene bevolking. Zon 80% van de MSM in Senegal heeft seks met vrouwen.

Oproep tot actie
De brief aan mensenrechtenfunctionarissen van de Verenigde Naties is ondertekend door het Aids Fonds, COC, Hivos, Schorer, STOP AIDS NOW!, World Population Foundation, Facing Lesbian Lives en Consultancy Tanne de Goei. De ondertekenaars van de brief willen dat de Verenigde Naties alles in het werk stellen om de negen mannen zo snel als mogelijk vrij te krijgen.