Provincie Zuid-Holland

GS willen duidelijkheid over bestuurlijke toekomst Goeree-Overflakkee

Gedeputeerde Staten hebben een externe adviescommissie opdracht gegeven vóór 1 april 2009 advies uit te brengen over de bestuurlijke toekomst van Goeree-Overflakkee. Dhr. G. Schutte is voorzitter van de commissie. Gedeputeerde Staten zullen vervolgens vóór 1 juni 2009 een eindbeslissing nemen.

De vier gemeenten deden in juni 2008 de toezegging om vóór 1 januari 2009 een besluit te nemen over de bestuurlijke toekomst van het eiland. Hierover werd een afspraak gemaakt met de provincie. Gedeputeerde Staten hebben nu moeten constateren dat dit de vier gemeenten niet gelukt is en zijn, ook gelet op de besluiten van de gemeenteraden van Dirksland en Middelharnis, "geneigd te veronderstellen dat de vorming van één gemeente Goeree-Overflakkee per 2012 het meest gerede toekomstige eindbeeld lijkt te zijn".

Overigens kan van deze variant worden afgeweken, zo hebben Gedeputeerde Staten aan de adviescommissie laten weten. Dit kan als de commissie constateert dat alle vier gemeenten tot een eensluidende alternatieve oplossing hebben besloten. Die oplossing moet dan wel voldoende recht doen aan de bevindingen van de vier lokale bestuurskrachtonderzoeken en het regionale onderzoek in 2007. Uit die onderzoeken bleek dat de bestuurskracht verbeterd moet worden om de eilandelijke opgaven onder meer op het terrein van recreatie, toerisme en economie goed uit te kunnen voeren. De vier gemeenten zijn het eens met die conclusie van de onderzoekers.

In de adviescommissie Schutte zijn verder vertegenwoordigd: dhr. H. Klein Breteler, mw. N. van den Broek - Laman Trip en mw. L. Stolker-Nanninga.

Gedeputeerde Staten maken dit besluit tot het instellen van de externe adviescommissie bekend nadat de afgelopen weken is gesproken met de colleges van de vier gemeenten. De vier gemeenten hebben vandaag een brief over dit besluit van de provincie ontvangen. Een kopie van deze brief is bijgevoegd bij dit persbericht.