GAIA

19 januari 2009

Uitgezette circussen Franco-Canadien, Mikaél en Montréal hebben België verlaten: maffiapraktijken mogen in ons land niet geduld worden.

Zaterdagmiddag hebben drie Franse circussen, circus Franco-Canadien, circus Mikaél en circus Montréal, het Belgische grondgebied gedwongen verlaten. De lokale politie van Boussu-Bois in Henegouwen, op een dertigtal kilometer van de Franse grens, zag daarop toe. Dat bevestigde de inspectie van de Federale Overheidsdienst Dierenwelzijn van minister van Volksgezondheid Onkelinx aan de dierenrechtenorganisatie GAIA. De uitzetting gebeurde in samenspraak met de inspectie van de Dienst Dierenwelzijn. De inspectie Dierenwelzijn van de minister ging tot die beslissing over na een klacht van de dierenrechtenorganisatie GAIA.

Circus Montréal, november 2008, La Hulpe

De circussen die met een dertigtal dieren, o.a. leeuwen, kamelen, pony's, paarden, geiten en lama's, Boussu-Bois als rustplaats gebruikten, begingen een karrevracht wetsinbreuken: geen wettelijk verplichte buitenverblijven voor de leeuwen en de andere dieren, binnenverblijf voor de leeuwen te klein en enkele andere dieren stonden buiten vastgebonden, wat verboden is. De drie circussen gebruiken elkaars dieren wanneer ze apart op tournee gaan. Deze circussen waren niet aan hun proefstuk toe aangezien de Overheidsinspectie Dierenwelzijn de voorbije maanden al meermaals waarschuwingen had gegeven en processen-verbaal had opgesteld. Ook werden er vorig jaar dieren met ernstige kwetsuren en erge huidaandoeningen gezien: een paard dat vele dagen lang neerlag en nog slechts op drie benen kon staan en een hond met een zeer ernstige huidaandoening.

Gewond paard lag dagenlang neer, april-mei 2008, La Louvière, Gozée, circus Franco Canadien

Hond met ernstige huidaandoeningen bij circus Franco Canadien, oktober 2008 in Luik

De Overheidsinspectie Dierenwelzijn was vrijdagnamiddag, onder bescherming van 40 politieagenten, van plan om alle dieren in beslag te nemen. Maar blijkbaar stroomden er ineens zoveel circusmensen toe die de inspecteur-dierenarts met geweld en de dood bedreigden dat de politie die operatie afblies, waarna de circussen het bevel kregen ons land voor zaterdag 14u te verlaten. Dat bevel werd opgevolgd. Zaterdagmiddag hebben de circussen ons land dan verlaten.

"Het moet gedaan zijn met die maffiapraktijken van buitenlandse piratencircussen", reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch in de gegeven omstandigheden tevreden op de interventie van de Dienst Dierenwelzijn. "Circussen moeten beseffen dat de Dierenwelzijnswet geen vodje papier is, maar in ons land moet nageleefd worden. België is Frankrijk niet. Het is niet omdat er in Frankrijk geen serieuze wetgeving is voor het welzijn van dieren in circussen, dat men in ons land de wet zomaar aan zijn laars kan lappen. Het zijn niet de circussen die in België hun bedenkelijke wetten moeten komen stellen."