NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


Kabinet neemt eerste stapje in vlottrekken ziekenhuisfinanciering Afgelopen vrijdag heeft het Kabinet nieuwe maatregelen bekend gemaakt rond de aanpak/bestrijding van de kredietcrisis. Het betreft maatregelen die aangrijpen bij de kredietverlening aan bedrijven, woningbouwcorporaties en ziekenhuizen.

Rentenormering wordt aangepast voor liquiditeitsopslagen Het Kabinet onderkent de kostenstijgingen van financiering door ziekenhuizen. Deze zijn het gevolg van door banken gehanteerde risico- en liquiditeitsopslagen die een verschil tussen daadwerkelijke kosten en de budgettaire vergoeding veroorzaken. Risico-opslagen worden door banken gehanteerd wegens de (komende) invoering van prestatiebekostiging en risicodragendheid. Liquiditeitsopslagen komen voort uit het beperkter beschikbaar zijn van kapitaal waardoor de kosten van kapitaal zullen stijgen. Het kabinet heeft aangegeven dat de rentenormering zal worden aangepast zodat de hogere liquiditeitsopslag ondervangen kan worden. Voor ziekenhuizen betekent dit concreet dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de rentenormering (vergoeding voor rente en afschrijving) zal aanpassen.

Nauwlettende, intensieve monitor van nieuwbouwprojecten Daarnaast geeft het Kabinet aan dat zij bouwprojecten, die in voorbereiding zijn en waarvan de financiering niet van de grond komt, de komende tijd `nauwlettend en intensief' zal volgen. Hierover lopen momenteel de gesprekken tussen o.a. VWS, Waarborgfonds, NZa en de NVZ vereniging van ziekenhuizen.

Bijlage - brief minister van Financiën en EZ, kenmerk AFEP/2009/ U12