Gemeente Den Haag

Persbericht Gemeente Den Haag, Dienst Stedelijke Ontwikkeling

Den Haag, maandag 19 januari 2009

Natuurwaarde van Oostduinpark blijft ongemoeid

Gemeente steunt Atlantikwall Museum met kwart miljoen

De gemeente Den Haag maakt dit jaar een kwart miljoen euro vrij voor het oprichten van een Atlantikwall Museum in Scheveningen. Dat heeft het College van B&W vandaag besloten. "Scheveningen is aanzienlijk getroffen door de Tweede Wereldoorlog. We vinden het van groot belang dat Den Haag stil staat bij die ingrijpende periode in haar geschiedenis", aldus wethouder Marnix Norder. "Bovendien past dit besluit bij de rol van Den Haag als stad van vrede en recht." De gemeentelijke bijdrage gaat naar de Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen, die sinds 2005 ijvert voor een dergelijk museum. De stichting wil, als eerste fase, zomer 2009 een deel van het beoogde bunkercomplex in het Oostduinpark gereed hebben voor groepsbezoeken. Het plan van de Stichting laat de natuurwaarde van het betreffende gebied geheel ongemoeid.

Het Atlantikwallmuseum wordt gevestigd in een deel van een bunkercomplex - de voormalige Duitse Kustbatterij 'Scheveningen Nord' - in het Oostduinpark, in het verlengde van het Zwarte Pad. Dit gemeentelijk monument is nog geheel in tact en daardoor representatief voor de van oorsprong veel omvangrijkere Duitse verdedigingswerken langs de kuststrook. Het betreffende gebied heeft naast historische, echter ook grote natuurwaarde. Zo overwintert in enkele bunkers in het Oostduinpark jaarlijks een zeldzame vleermuispopulatie. Om het winterverblijf van de vleermuizen ongestoord te laten voorziet het museumconcept in kleinschalig groepsbezoek, grotendeels ondergronds in de overdekte loopgraafstelsels en bunkers.

"Er bestaat onder de Haagse bevolking samenleving veel belangstelling voor de restanten van de Atlantikwall", aldus Marnix Norder. "Een museum kan rekenen op een breed draagvlak." De aanleg van de Atlantikwall vanaf 1942 greep diep in in het leven van de bevolking en bracht Den Haag grote schade toe. Grootscheepse evacuaties troffen ongeveer een kwart van de Haagse bevolking, 90% van de woningen in het betreffende gebied werd ontruimd. De aanleg van de hemelsbreed 27 kilometer lange verdedigingslijn was voor de stad een zeer schadelijke ingreep. De lijn liep dwars door de bebouwde kom en grote stukken van het omliggend gebied werden op last van de bezetter volledig kaalgeslagen.

Na de oorlog is hard gewerkt aan het herstellen van de schade en de bunkers - het symbool van de bezetter - uit het stadsbeeld te wissen. Een aantal overgebleven bunkercomplexen en losse objecten zijn in 1996 door de gemeente vanwege hun historische en stedenbouwkundige betekenis op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.

De Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen kwam in 2005 tot stand. Haar doelstellingen zijn om het publiek in Den Haag kennis te laten nemen van de Atlantikwall in al haar verschijningsvormen. Bovendien wil zij belangstelling voor vredesvraagstukken wekken en de aandacht vestigen op de bijzondere rol die Den Haag vervuld bij de bevordering van vrede in internationaal verband. Naast de gemeentelijke bijdrage zal de Stichting aanvullende bijdragen en middelen voor de dekking van de exploitatiekosten gaan werven bij sponsoren.

Noot voor de redactie,