Nieuw-Vlaamse Alliantie


Handicap niet relevant voor lidmaatschap Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap (19/01/09)

Staatssecretaris voor personen met een handicap Julie Fernandez Fernandez (PS) stelt in haar antwoord op een vraag van gemeenschapssenator Helga Stevens dat het bezit van een handicap in haar ogen geen enkele relevantie heeft als criterium voor lidmaatschap van de Nationale Raad voor Personen met een Handicap. Integendeel, het bezit van een handicap hanteren als criterium voor lidmaatschap zou stigmatiserend zijn (!).

De staatssecretaris weigert vanuit deze toch wel zeer merkwaardige optiek in te gaan op het voorstel van Helga Stevens om een percentage van de zetels in de raad voor te behouden aan mensen met een handicap. Wel wil ze de kwestie eventueel voorleggen aan de huidige raadsleden.

De door Helga Stevens voorgestelde maatregel zou zeker niet overbodig zijn. Sinds de oprichting ervan in 1981 heeft de Nationale Hoge Raad in zijn opeenvolgende samenstellingen telkens slechts een zeer beperkt aantal leden met een handicap geteld. De Vlaamse dovengemeenschap heeft in de kwarteeuw dat de raad bestaat nog nooit een vertegenwoordiger gehad.

Voor Helga Stevens is het duidelijk dat er welomschreven samenstellingscriteria voor lidmaatschap van de Hoge Raad moeten komen die garanderen dat de stem van mensen met een handicap zwaarder gaat doorwegen. In andere landen, bijvoorbeeld in de V.S., is het een evidentie dat mensen met een handicap de meerderheid uitmaken in een dergelijk adviesorgaan en dat de meest voorkomende types handicap permanent vertegenwoordigd zijn.

Het kan voor Helga Stevens niet langer dat in hoofdzaak mensen zonder handicap adviezen schrijven over wat goed zou zijn voor mensen met een handicap. Ze wijst in dit verband op het motto van het European Disability Forum: Nothing about us, without us. Elke andere houding getuigt van een betuttelend en in wezen achterhaald paternalisme.

Helga Stevens hoopt dat de leden van de Hoge Raad, momenteel voor het overgrote merendeel dus nog mensen zonder handicap, beseffen dat er nood is aan een grondige hervorming van de samenstelling van de raad. Indien de reactie van de Hoge Raad niet bevredigend zou blijken te zijn of te lang uitblijft, zal zij in elk geval niet nalaten om zelf een wetgevend initiatief ter zake te nemen.

Auteur:
Helga Stevens
Vlaams parlementslid & gemeenschapssenator N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be