Gemeente Waalwijk Problemen tijdig in beeld via signaleringssysteem

Alle gemeenten in Brabant hebben besloten het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd in te voeren. In de gemeente Waalwijk wordt hiermee gestart per 1 februari 2009. Met het signaleringssysteem worden problemen bij kinderen en jongeren in de leeftijd 0 tot 23 jaar vroegtijdig gesignaleerd en geregistreerd. Alle ouders met kinderen tot 18 jaar ontvangen de komende tijd een brief van de gemeente Waalwijk met informatie over het systeem.

Het signaleringssysteem draagt er aan bij dat hulpverleners en gemeenten sneller en beter samenwerken, zodat de betrokken beter van elkaar weten wie welke hulpverlening biedt. Doel is te voorkomen dat de jongeren die hulp nodig hebben, risico's lopen. Aanleiding voor de ontwikkeling van dit systeem is de opdracht van het ministerie van Jeugd en Gezin aan alle gemeenten in Nederland om voor 1 januari 2011 een signaleringssysteem in te voeren en daarmee aan te sluiten op de landelijke Verwijsindex Risicojongeren. Zo kunnen signalen ook op landelijke schaal worden uitgewisseld.

Optimale samenwerking
In de jeugdzorg werkt een groot aantal instellingen samen. Dat vergt een optimale samenwerking, coördinatie, uitwisseling van informatie en afstemming. Dat gaat niet altijd vanzelf. Soms weten instellingen van elkaar niet dat ze betrokken zijn bij een jeugdige, waardoor ze langs elkaar heen werken. Het signaleringssysteem moet ervoor zorgen dat de afstemming tussen instellingen beter verloopt zodat een jeugdige die hulp nodig heeft, niet tussen wal en schip valt.

Geen inhoudelijke informatie
In Zorg voor Jeugd wordt vanwege de privacy alleen geregistreerd DAT er een melding is gedaan. De aard van de melding en behandeling worden in het signaleringssysteem niet bijgehouden. Die inhoudelijke informatie blijft in het dossier bij de desbetreffende hulpverlener.

Betrokken organisaties
Alle organisaties die hulp verlenen aan jeugdigen of professioneel betrokken zijn bij jeugdigen doen mee aan Zorg voor Jeugd. In de gemeente Waalwijk zijn dat onder meer:
Bureau Jeugdzorg, Gemeente Waalwijk: afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling en Gebiedsgericht Werken, GGD hart voor Brabant, Juvans maatschappelijk werk, Mozaïek Waalwijk/de Twern, Stichting Jongerencentra Waalwijk, Stichting Peuterspeelzalen Waalwijk, Stichting Prisma, Thebe Jeugdgezondheidszorg. Kijk voor meer informatie over Zorg voor Jeugd op: www.waalwijk.nl of www.zorgvoorjeugd.nu.

Publicatie datum 19-01-2009