Gemeente Aalburg


In memoriam oud-burgemeester C.G. Boender

Burgemeester Boender.jpg

Het gemeentebestuur van Aalburg heeft met leedwezen kennisgenomen van het overlijden van oud-burgemeester C.G. Boender.

De heer Boender verbleef de laatste paar weken in zorgcentrum Altenahove, waar hij op zondag 18 januari jl. in de leeftijd van 80 jaar is overleden.

Cornelis Gerrit Boender, geboren op 6 maart 1928 in Tholen, is burgemeester van Aalburg geweest in de periode van 16 september 1978 tot en met 31 maart 1993.

Na eerst een aantal jaren in het onderwijs te hebben gewerkt is de heer Boender in de periode van 1972 tot september 1978 nog burgemeester geweest van Mariekerke (Zeeland).

Naast zijn burgemeestersschap vervulde de heer Boender een groot aantal bestuursfuncties, zoals landelijk secretaris van de SGP, voorzitter van het Streekarchief Land van Heusden en Altena, bestuurslid en voorzitter van het Willem van Oranjecollege, voorzitter van de Christelijke Bond van Oranjeverenigingen, enzovoort.

"Ik kijk terug in dankbaarheid", neem met vreugde afscheid" met die woorden heeft de heer Boender tijdens een buitengewone raadsvergadering op 30 maart 1993 afscheid genomen als burgemeester van Aalburg.

Bij zijn afscheid werd door de Historische Reeks een Liber Amicorum, een vriendenboek, gepresenteerd, met verhalen over de geschiedenis van Aalburg en omliggende plaatsen.

De heer Boender was een eenvoudig man en een echte burgervader die niet van status hield. Zijn belangstelling voor het reilen en zeilen in de gemeenschap en de inwoners was altijd enorm. Zijn vrouw was hem daarbij altijd tot grote steun. Zij leefden altijd erg mee met het wel en wee van de Aalburgse burgers. Hij stond niet boven maar midden in de samenleving. Nooit werd tevergeefs een beroep op hem gedaan.

Enkele hoogtepunten uit de tijd dat de heer Boender burgemeester van Aalburg was, zijn o.a. de komst van de 10.000e inwoner, de (ver)bouw van het gemeentehuis, de bouw van een nieuwe openbare basisschool "Den Biekurf" te Babylonienbroek en het bezoek van Koningin Beatrix aan Aalburg.

Ter gelegenheid van zijn afscheid als burgemeester is de heer Boender Koninklijk onderscheiden.

Het bestuur en het personeel van de gemeente Aalburg bewaren goede en warme herinneringen aan de periode dat de heer Boender burgemeester van Aalburg is geweest.

Na zijn pensionering is de heer Boender nog in vele bestuurlijke functies actief geweest.

Wij wensen zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen veel kracht en sterkte toe om dit voor hen zo zware verlies te kunnen dragen.

De begrafenis zal plaatsvinden op vrijdag 23 januari 2009.