Politie Brabant-Noord

Aanhoudingen na groot rechercheonderzoek

Schaijk, 19-01-2009

Vier hoofdverdachten aangehouden

Schaijk - Een uitgebreid en intensief rechercheonderzoek van ruim tien maanden naar de handel in en teelt van hennep, heeft vanmorgen vroeg geleidt tot de aanhouding van vier hoofdverdachten en inbeslagname van meerdere goederen. In zijn woning in Schaijk hield het onderzoeksteam een 41-jarige hoofdverdachte aan. Ook drie medeverdachten werden gearresteerd. Een 39-jarige man, eveneens uit Schaijk, werd in alle vroegte in zijn auto aangehouden. Een 35-jarige man uit Veghel en een 26-jarige man uit Lith werden van hun bed gelicht. Een vijfde verdachte, een 40-jarige man uit Berghem, werd later in de ochtend in zijn bedrijf aangehouden omdat daar veel spullen stonden die gebruikt worden voor de verwerking van hennep. In het verloop van het verdere onderzoek worden meer aanhoudingen niet uitgesloten. De aangehouden verdachten zijn in verzekering gesteld.

Criminele organisatie

In maart 2008 startte de divisie centrale recherche van de politie Brabant Noord, in samenwerking met de financiële recherche van dat korps, een onderzoek naar aanleiding van binnengekomen informatie. Daarin werd beschreven dat de hoofdverdachte leiding zou geven aan een criminele organisatie, die zich bezig zou houden met hennepteelt en -handel. In zijn opdracht zouden de medeverdachten in woningen en bedrijfspanden hennepkwekerijen (laten) inrichten en onderhouden.

De politie deed vandaag met ruim honderd mensen onderzoek op totaal dertien plaatsen. Behalve in de huizen van de verdachten, zochten rechercheurs in bedrijven en woningen in Uden, Veghel, Reek, Berghem, Oss en Lottum (Limburg) naar bewijzen. Bij de zoekingen werden ook speurhonden ingezet, afgericht om te zoeken naar geld en verdovende middelen.

Inbeslag genomen goederen

Omdat de verdachten vermoedelijk groot financieel voordeel hebben verkregen door hun criminele activiteiten, is op verschillende waardevolle goederen beslag gelegd; in totaal negen dure auto's, twee jetski's, twee bromscooters en een speedboot. Op een van de lokaties vond de recherche enkele duizenden euro's aan contact geld. Daarbij werd ook op enkele plaatsen administratie meegenomen.

In de woning van de Lithse verdachte en op het bedrijf in Berghem werden twee grote, gedeeltelijk met henneptoppen gevulde tonnen in beslag genomen.

Ook enkele aangetroffen handwapens en een geweer zijn inbeslag genomen en in een bedrijf van de hoofdverdachte trof de politie tien zogenaamde assimilatielampen aan. Tenslotte ging ook nog een doos met twintig busjes pepperspray mee naar het politiebureau.

Ontmantelde kwekerijen en knipperijen

In de afgelopen maanden werden door de politie Brabant Noord diverse hennepkwekerijen, -knipperijen en -drogerijen ontmanteld die waarbij deze verdachten betrokken zijn. Zo werd onder andere op de Heiveldsestraat in Beugen op 07 augustus jl. een knipperij gevonden waar de politie negen mensen arresteerde. En na een inbraakalarm bij een bedrijf aan 't Kolkske in Ravenstein vonden agenten op 27 augustus een drogerij. In een woning aan de Torenvalkweg in Odiliapeel werd op 28 november 2008 een wietplantage ontmanteld met 680 planten. Bij elkaar werd vele kilo's hennep inbeslag genomen.

Aanpak hennepcriminaliteit

De aanpak van georganiseerde hennepcriminaliteit is in Brabant Noord een speerpunt van beleid. De speciaal daartoe opgerichte en landelijk opererende Taskforce Aanpak Georganiseerde Hennepteelt heeft zijn thuisbasis op het politiebureau in 's-Hertogenbosch. Deze interregionale taskforce stelt zich ten doel het zicht op de criminele samwenwerkingsverbanden achter de hennepteelt en hun werkwijzen te vergroten. Vanuit de raad van hoofdcommissarissen draagt de korpschef van Brabant Noord, Erik Akerboom, verantwoordelijkheid voor dit team.