GroenLinks

GroenLinks wil nu meteen een Irak Enquête

Maandag 19 januari 2009, 11:38u

* irak

GroenLinks wil nu meteen een Irak Enquête Na de onthullingen dit weekend, waaruit onomstotelijk blijkt dat het altijd ontbroken heeft aan een juridische basis voor de politieke steun die Nederland gaf aan de Amerikaanse invasie in Irak, willen beide Kamerfracties van GroenLinks dat er onmiddellijk een parlementaire enquête wordt gestart.

De Koninklijke weg is dat deze enquête in de Tweede Kamer plaats vindt. Zo lang dit echter door de coalitiepartijen geblokkeerd wordt, ligt er alleen in de Eerste Kamer een meerderheid in het verschiet om een enquête te initiëren. GroenLinks vindt het niet meer nodig om de beantwoording van de tweede vragenronde uit de Eerste Kamer af te wachten, om tot de conclusie te komen dat een enquête noodzakelijke én onvermijdelijk is.

GroenLinks heeft zich ook gestoord aan de woorden die minister Donner in Buitenhof sprak over de uitgelekte nota van de volkenrechtjuristen van Buitenlandse Zaken. Britta Böhler: "Als de inhoud van dit advies al bekend was, dan is het wel heel vreemd dat er door premier Balkenende altijd gesproken is van een sluitende juridische redenering. Waar kwam die dan vandaan? In ieder geval niet van ambtenaren die er binnen het overheidsapparaat verstand van hebben, de volkenrechtjuristen op Buitenlandse Zaken."

Het uitgelekte advies bevat ook een nieuw feit: Böhler: "De juristen zelf geven in het stuk aan dat zij nooit eerder de kans hebben gekregen objectief advies te geven en dat eerder alleen om een doelredenering was gevraagd om de oorlog te steunen."

Het kabinet wilde kennelijk zo graag politieke steun geven, dat de juridische houdbaarheid daarvan als irrelevant ter zijde werd geschoven. Het is onbegrijpelijk dat minister Donner tegelijkertijd staande houdt dat de volkenrechtelijke aspecten bij het kabinetsbesluit hebben meegewogen en goedpraat dat de secretaris-generaal van Buitenlandse Zaken het advies, ongezien door de minister, in het archief liet verdwijnen. Over deze kwestie wil de Tweede Kamerfractie van GroenLinks nog deze week opheldering van premier Balkenende.