Hoorzittingen Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV)

19/01/2009 17:01

Stichting Milieukeur

Het huidige certificatieschema voor de Maatlat Duurzame Veehouderij is geldig tot 1 april 2009. Het gaat om duurzaamheidscriteria en beoordelingsrichtlijnen voor varkens-, pluimvee- en melkveestallen.

Bedrijven moeten hun stallen aanmelden voor het certificaat voor de Maatlat Duurzame Veehouderij om in aanmerking te kunnen komen voor de milieu-investeringsaftrek (MIA) en/of voor de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Nieuwe thema's en herziening van de criteria

De MDV-criteria worden in drie afzonderlijke bijeenkomsten besproken en zijn verdeeld over de diercategorieën varkens, pluimvee en melkvee. In deze herziening worden de criteria aangevuld met de nieuwe thema's energie en diergezondheid. De bestaande thema's ammoniak en dierenwelzijn worden geëvalueerd. Tijdens de hoorzittingen worden betrokkenen en geïnteresseerden in de gelegenheid gesteld om hun vragen en opmerkingen op de conceptcriteria in te brengen.

Nieuw thema energie

Reden om voor het nieuwe thema energie te kiezen is om bedrijven te stimuleren om via investeringsmaatregelen hun CO2-uitstoot terug te dringen. Een voorbeeld van een concrete maatregel om het energieverbruik terug te dringen is de toepassing van energiezuinige lampen zoals LED-verlichting. Maar ook bijvoorbeeld door andere vormen van verwarming van stallen en het gebruik van warmteterugwinning via een warmtewisselaar. Dit soort maatregelen levert punten op voor de Maatlat.

Nieuw thema diergezondheid

Het nieuwe thema diergezondheid heeft natuurlijk raakvlakken met het bestaande thema dierenwelzijn. Bij diergezondheid is preventie van groot belang. Zowel om te voorkómen dat ziekten het bedrijf binnenkomen, als om te verhinderen dat een ziekte zich binnen het bedrijf verspreidt (insleep en versleep). Maatregelen hiervoor zijn bijvoorbeeld het dragen van beschermende bedrijfskleding en douches bij de ingang voor het personeel.

Aanmelden

Belangstellenden voor de hoorzitting en/of het concept-certificatieschema kunnen zich vóór 23 januari aanmelden bij SMK. De website van SMK (www.smk.nl) geeft alle informatie hierover.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.smk.nl/nl/s342/SMK/Publicaties/Nieuws/c729-2009/n285-Hoorzittingen-Ma