Provincie Groningen

Start inspraak ontwerp Provinciaal Omgevingsplan 19 januari 2009

Morgen, 20 januari 2009, start de inspraakperiode voor het ontwerp Provinciaal Omgevingsplan (POP) 2009-2013. Hierin staat het voorgenomen beleid van het college van Gedeputeerde Staten voor de leefomgeving in de provincie. Belangrijke onderwerpen zijn de bescherming van het landschap, ontwikkeling, leefbaarheid en duurzame energie. Het provinciaal bestuur is benieuwd wat inwoners van de provincie en andere belanghebbenden van het ontwerp vinden, voordat het POP in juni 2009 definitief wordt vastgesteld. Daarom is er tot 10 maart 2009 de gelegenheid om op het ontwerp te reageren.

Een van de hoofdpunten is dat het plan zich richt op het koesteren en ontwikkelen van de kernwaarden van het Groninger landschap. Belangrijk nieuw punt is een aantal reserveringen voor (spoor)wegen, zoals de verdubbeling van de N33 tussen Zuidbroek en Appingedam, en de eventuele spoorlijn Veendam-Stadskanaal.
Ook wordt de verplaatsing van lokale bedrijven(terreinen) naar een geschiktere locatie mogelijk. Omdat er meer aanbod is dan vraag naar bedrijventerreinen gaat het college van GS in gesprek met gemeenten over mogelijke fasering of terugtrekking van al toegezegde plannen voor de vestiging of uitbreiding van bedrijventerreinen.

Om de krimp aan te pakken vraagt het college aan de gemeenten Eemsmond, Delfzijl, Appingedam, Loppersum en De Marne, en de negen Oost-Groninger gemeenten om een woon- en leefbaarheidsplan op te stellen voor oktober 2009. Hierin beschrijven de gemeenten onder andere hun plannen voor nieuwbouw en het slopen van woningen, en de manier waarop zij de kwaliteit van de woonomgeving willen gaan verbeteren.
Het college vindt het belangrijk dat de leefbaarheid in dorpen in stand wordt gehouden en eventueel wordt verbeterd. Dorpsbewoners zouden hun eigen buurt- en dorpsvisies kunnen opstellen in samenwerking met de gemeente en onder begeleiding van een deskundige. De provincie wil dit financieel ondersteunen.

GS zetten het omgevingsbeleid uit het voorontwerp POP (juni 2008) grotendeels voort. Het college wil verrommeling tegengaan door nieuwe bedrijventerreinen niet toe te staan. Het accent ligt op revitalisering van de bestaande terreinen.

Om het landschap te beschermen concentreren GS de productie van windenergie in een drietal windturbineparken: in de Eemshaven, bij Delfzijl en langs de N33. Ook staan GS geen nieuwe intensieve veehouderijen toe. Het college wil wel dat bestaande intensieve veehouderijen zich kunnen ontwikkelen.

De provincie zorgt er bij het nieuwe POP voor dat de spelregels vooraf helemaal duidelijk zijn, namelijk via de Omgevingsverordening. De provincie Groningen is de eerste provincie die dit nieuw instrument toepast. Met deze verordening legt de provincie vooraf regels juridisch vast. Zo worden bestemmingsplannen niet meer achteraf gecontroleerd, maar wordt vooraf in de verordening aangegeven waar gemeenten in bestemmingsplannen rekening mee moeten houden. Behalve op het voorontwerp POP vindt ook inspraak plaats op dit ontwerp Omgevingsverordening en het PlanMER.

In juni 2008 is het voorontwerp POP en de Omgevingsverordening vastgesteld. Gemeenten en andere belangenorganisaties hebben toen de gelegenheid gekregen om hun mening te geven. Ook Provinciale Staten hebben opmerkingen gemaakt. Naar aanleiding van deze gesprekken heeft het college van GS de stukken op bepaalde punten veranderd. Reacties die nu in de inspraakperiode binnenkomen worden opgenomen in een Nota Reactie en Commentaar. Op basis van deze nota kijken GS of ze het POP en de Omgevingsverordening moeten aanpassen. Daarna stellen GS de stukken in maart 2009 vast. Vervolgens besluiten PS of het plan en de verordening gewijzigd moeten worden naar aanleiding van alle inspraakreacties. Uiteindelijk stellen zij het POP en bijbehorende stukken definitief vast in juni 2009.

Start inspraak ontwerp Provinciaal Omgevingsplan

19 januari 2009