Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Topsubsidie voor nieuwe aanpak schildklierkanker

Publicatiedatum: 19 januari 2009 | NIEUWSBERICHT Aandachtsgebieden: Research

Prof. dr. Jan Smit van de afdeling Endocrinologie van het LUMC heeft onlangs een Topsubsidie van ZonMw ontvangen. Met dit geld gaat postdoc ir. Guido Hovens onderzoek doen naar een nieuwe behandeling voor schildklierkanker.

"Normaal nemen schildkliercellen jodium op en maken daar schildklierhormonen van", vertelt Smit. "Bij het behandelen van schildklierkanker maken we hier handig gebruik van door radioactief jodium toe te dienen dat de cellen doodt. Maar bij ongeveer 50 procent van de patiënten hebben de schildklierkankercellen het vermogen om jodium op te nemen verloren." In die gevallen werkt de bestaande therapie dus niet.

Smit wil daarom een heel nieuwe strategie gaan uitproberen. Schildkliercellen hebben namelijk nog een andere unieke eigenschap. Ze bezitten receptoren voor het hormoon TSH. Dat hormoon wordt door de hypofyse, een hersenklier, aangemaakt. Via de bloedbaan bereikt het de TSH-receptor op het oppervlak van de schildkliercellen. Dit zet deze cellen aan tot het maken van schildklierhormoon. Smit: "Aan dit hormoon kun je een gifstof koppelen. Dat kan radioactief jodium zijn, maar wij gaan het proberen met door bacteriën gemaakte toxines. Dat zijn heel krachtige gifstoffen." Als alternatief voor TSH willen de onderzoekers ook antilichamen die aan de TSH-receptoren binden, gaan testen.

De onderzoekers kijken daarnaast naar mogelijkheden om schildkliercellen beter in beeld te krijgen. In plaats van een gifstof wordt hiervoor een fluorescerende stof gekoppeld aan TSH. Dit onderzoek gebeurt in samenwerking met LUMC-hoogleraar Clemens Löwik, die gespecialiseerd is in moleculaire beeldvorming.