Nederlands Architectuurinstituut

NAi gaat in zee met Abu Dhabi Urban Planning Council -

De Urban Planning Council (UPC) van Abu Dhabi en het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) slaan de handen ineen om samen de tweede aflevering van Al Manakh te ondersteunen. Al Manakh is een doorlopend onderzoeksprogramma naar de verbazingwekkende stedelijke ontwikkelingen in de Golfregio en hun invloed op wereldschaal. Op 18 januari sloot Ole Bouman, directeur van het NAi, in aanwezigheid van ZKH de Prins van Oranje, HKH Prinses Máxima en de staatssecretaris van Economische Zaken Heemskerk, een overeenkomst met de Urban Planning Council van Abu Dhabi. Het Nai werkt hierbij onder meer samen met OMA Rotterdam, het adviesbureau Pinktank uit Dubai en de Amsterdamse Stichting Archis. De samenwerking UPC-Al Manakh werd gesloten onder toeziend oog van afgevaardigden van de overheden van de Arabische Emiraten en de delegatie die meereisde met het ZKH de Prins van Oranje. Het belang dat de Kroonprins hecht aan duurzame stedelijke ontwikkeling gaf de samenwerking tussen UPC en het NAi extra uitstraling.

In de eerste editie van Al Manakh stond een gedetailleerde analyse van de geschiedenis, cultuur en stedelijke architectuur van de Golfregio centraal. Deel twee zal begin 2010 verschijnen en zich toespitsen op de innovatieve en creatieve stedelijke ontwikkelingen binnen de Golfregio, in tijden van extreme groei en krimp.

H.E. Falah Mohammed Al Ahbabi, directeur van de Abu Dhabi Urban Planning Council: `UPC is exclusieve sponsor geworden van de tweede versie van Al Manakh. We willen een wereldwijd netwerk van educatie, onderzoek en communicatie over stedelijke ontwikkeling opzetten binnen het Midden Oosten waarbij Abu Dhabi een spilfunctie vervult. Al Manakh is daarbij voor ons een belangrijk communicatiemiddel voor debat en onderzoek.' Een website voor Al Manakh zal al in 2009 alle actuele ontwikkelingen en resultaten voor geinteresseerden toegankelijk maken. Ole Bouman: `Het NAi gaat met UPC in 2009 ook een aantal grote internationale debatten over duurzame stedenbouw versus turbulente verstedelijking organiseren, waar prominente sprekers op zullen treden. In de tentoonstelling Al Manakh, die vanaf 2010 door de Golfregio gaat reizen, zal de boodschap van Al Manakh verder worden verbreid. Het Nederlands ontwerp kan leren van de wijze waarop de Golfsteden zich door de financiële crisis trachten te slaan, en daar ook zelf kansen grijpen voor nieuwe projecten'.