Groen!

Een Groene New Deal voor Vlaanderen

Datum
19/01/2009

Auteur
Mieke Vogels voor Groen!, Rudi Daems voor Vlaamse fractie

Categorie
In Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid, Klimaat en energie, Milieu en natuur

Groen! wil een radicaal andere aanpak dan het klassieke economisch expansiebeleid van de Vlaamse regering Peeters en heeft die volledig uitgewerkt voor Vlaanderen: de groene New Deal voor Vlaanderen. De Vlaamse fractie zal die Groene New Deal dinsdag 20 januari aan de start van het VIA-eindforum overhandigen aan Vlaams minister-president Peeters en ze daarna als resolutie in het Vlaams parlement indienen.

Het kortetermijnherstelplan van 842 miljoen EUR dat de Vlaamse regering eind vorig jaar voorstelde, bevat slechts voor 50 miljoen EUR groene projecten. Het VIA-programma, het zogenaamde langetermijnherstelplan (2020) richt al zijn pijlen op investeringen in logistiek en mobiliteit. Het klassiek economisch expansiebeleid waarbij vooral wordt ingezet op groei van de logistiek, wegen en kanalen, expansie van luchthavens en zeehavens, supertrucks regeert. Klassiek economische denktanks zoals Itinera en Petercam noemden dit al de vergissing van de eeuw. Logistiek levert vooral winst op voor het buitenland - er blijft slechts weinig kleven aan onze economie van al die doorvoer.

De structurele drievoudige crisis: de klimaatcrisis, de sociale crisis en de financieel-economische malaise vraagt een structureel drievoudig antwoord. De ecologische relance maatregelen moeten tegelijkertijd de CO2 uitstoot aanpakken en de sociale kloof dichtrijden. De maatregelen moeten radicaal zijn en onverkort worden uitgevoerd. Er moeten banen geschapen worden die blijven. Er moet een economie komen die werk maakt van een beter leefmilieu. De investeringen worden gefinancierd door een verschuiving van bestaande, onduurzame overheidsbudgetten. De Groene New Deal voor Vlaanderen zorgt voor nieuw werk in hernieuwbare energie en energiebesparingsectoren, maakt werk van een grootscheeps isolatieprogramma voor alle Vlaamse woningen, zet in op ecologische mobiliteit en een groene industrie en verzoent landbouw met natuurontwikkeling.

Vlaams fractieleider Rudi Daems heeft de optelsom voor Vlaanderen gemaakt: "We schatten het potentieel aan groene jobs tegen 2020 op 100.000. We willen dit bereiken door de komende tien jaar jaarlijks één miljard te investeren in de ecologische heroriëntatie van onze economie. Daardoor bereiken we belangrijke terugverdieneffecten : minder werkloosheidsuitgaven, meer belastingsinkomsten, opbouw van groene know how, extra kansen voor export, minder milieukosten en het aantrekken van de hele economie."

Mieke Vogels, Groen! voorzitster: "Vlaanderen in Actie is het tegenovergestelde van een groen plan. Het staat haaks op de Groene New Deal. Het biedt de ondernemers, consumenten en economen geen hoop. Daarom bieden we minister-president Peeters morgen graag ons alternatief aan: een ambitieus groen investeringsplan, een Groene New Deal voor Vlaanderen en zullen we die als resolutie indienen in het Vlaams parlement."

U kan de resolutie: Een Groene New Deal voor Vlaanderen hier nalezen. Deze resolutie bevat volledig uitgewerkte en becijferde maatregelen die in het kader van een groene New Deal en herstelplan voor Vlaanderen best zo snel mogelijk genomen worden door de Vlaamse regering.

Extra informatie
Voorstel van Resolutie - Een Groene New Deal voor Vlaanderen

Contact: Inge Jooris -