Ingezonden persbericht


JOVD roept VVD-fractie op tot parlementair onderzoek Irak Jonge liberalen eisen duidelijkheid van de politiek

Den Haag, 19 januari 2009 - De Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) roept de Tweede Kamer fractie van de VVD op om alsnog voor een parlementair onderzoek naar de Nederlandse steun aan de inval in Irak te stemmen. Volgens de jonge liberalen zouden de ontwijkende antwoorden van de minister-president en de uitgelekte memo van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voldoende reden moeten zijn om van standpunt te wijzigen.

De Eerste Kamerfractie van de VVD wijzigde al eerder van standpunt, maar de Tweede Kamerfractie hield vooralsnog onderzoek af en stelt aanvullende vragen aan het kabinet. Landelijk Voorzitter Jeroen Diepemaat denkt echter aan een nieuwe koers: 'De uitgelekte memo van het ministerie schetst een vreemde gang van zaken en het lijkt dat er hogerop fouten zijn gemaakt. De onduidelijke antwoorden van premier Balkenende geven naar het Nederlandse volk ook geen goed signaal af. Politiek draait om duidelijkheid en dit wordt vooralsnog niet gegeven'.

Balkenende houdt zijn kaarten dicht bij de borst en lijkt absoluut een onderzoek te willen voorkomen. De jonge liberalen vinden echter evenals een meerderheid in de Tweede Kamer dat de vragen die tot nu toe zijn gesteld zijn onvoldoende beantwoord worden door de regering. Diepemaat: 'De antwoorden zelf hebben alleen nog maar meer onduidelijkheid geschapen dan er al was. Het wordt hoog tijd dat de mist rondom dit dossier optrekt'.

De JOVD was destijds voorstander van de politieke steun aan de invasie in Irak, gebaseerd op de toen aanwezige informatie. De jongerenorganisatie is van mening dat je ook kritisch moet durven terugkijken als daar aanleiding toe is. 'De VVD in de Eerste Kamer was al eerder bereid in te stemmen met een onderzoek naar de Nederlandse steun voor de oorlog in Irak. Wij hopen dat nu beide fracties de gelederen sluiten en de mogelijkheid tot onderzoek serieus overwegen', aldus Diepemaat.



Ingezonden persbericht