PvdA Rotterdam


Van Heemst neemt boek in ontvangst

Ma 19 Jan 2009 - Redactie
Van Heemst neemt boek in ontvangst

PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst nam vanmiddag het eerste exemplaar van het debuutboek van Kirsten Verdel in ontvangst. Zij was de leider van de verkiezingscampagne van Van Heemst in 2005 en 2006. Naast Van Heemst mocht ook partijleider en minister Wouter Bos een boek in ontvangst nemen.

Hieronder volgt de speech die Peter van Heemst uitsprak op de boekpresentatie.

Al de aandacht voor je boek is meer dan terecht. Je hebt een prachtig boek geschreven. Met maar één minpuntje en daar kom ik straks op terug.....!

Een boek dat ik in één ruk heb uitgelezen. Het is een boek zoals alleen jij dat hebt kunnen maken. Een echt Kirsten Verdel boek dus.

Vol vaart. Je hebt de gave in een week meer mee te maken dat een normaal mens in een jaar. En dan heb je voor jouw doen een behoorlijk rustig jaar achter de rug)

Direct. Je kijkt en beleeft alles om je heen ongelooflijk intensief. Maar je wilt geen toeschouwer zijn, je wilt er bij horen, induiken. Je wilt er toe doen.

Ontroerend. Je raakt de lezer steeds weer in het hart. Informatief. Je bent iemand die echt wil weten hoe het zit.

Beeldend. Wie het leest, zit echt midden in de campagne. Ontmoet Obama, leest memos, zoekt mee naar feiten, hoort de toespraken. En af en toe is het een boek om wanhopig van te worden. Want dat lijkt ook helemaal bij je te passen: nooit gaat iets "zo maar", altijd lijkt er op de valreep een kink in de kabel te komen. En altijd weet je dat weer een minuut voor twaalf op te lossen.

Wij kennen elkaar uit de langste campagne uit de Nederlandse politieke geschiedenis. Die begon medio augustus 2005 met de start van de lijsttrekkers verkiezing van de PvdA Rotterdam en eindigde op 6 maart 2006 met een mooie overwinning. Bijna 8 maanden lang zijn we bijna dag en nacht met elkaar opgetrokken. En bijna altijd ging dat op rolletjes.

Je bent een echte Rotterdammer. Daarom heet je boek: Van Rotterdam naar het Witte Huis. Die titel is bewust zo gekozen. Mensen zijn een echte Rotterdammer door hun houding, door hun energie en werklust. Doordat het ritme van deze stad samenvalt met het ritme van hun hart. De plek waar ze geboren zijn doet er niet toe. De een begint zijn leven in een gehucht ver weg in het berglandschap van Marokko,

De ander, zoals Kirsten Verdel, in Roelofarendsveen een dorpje in de Zuid Hollandse polders. En op een goede dag ontdekken ze dat ze in Rotterdam thuis zijn. Dat het hun stad is. Een wereld stad, door zijn bevolkingssamenstelling en door de haven die Rotterdam met alle windstreken verbindt.

In de campagne in Rotterdam stond in 2006 veel op het spel. Rotterdam was in de periode 2002- 2006 heel erg naar binnen gericht. Veel, bijna alle alle aandacht, ging zitten in veiligheid en integratie. Dat was een onvermijdelijke fase in de geschiedenis van de stad. Het was ook de opdracht van de kiezers in 2002 aan het stadsbestuur hadden meegegeven.

Natuurlijk wilden we en moesten we in de campagne 2006 laren zien dat veiligheid bij de PvdA in goede zou zijn. Maar we wilden ook een andere stad, een andere toekomst voor Rotterdam en de mensen die er wonen. het was zaak de blik van de stad weer naar buiten te richten. Weer te laten zien dat Rotterdam een wereld stad is met ambities die veel verder gaan dan de grenzen van de stad en de regio.

En dat is gelukt: Rotterdam werd Europees Jongerenhoofdstad 2009, Rotterdam haakte aan bij het Clinton Climate Initiative, Rotterdam zal satellietstad zijn bij de Olympische Spelen in London en Rotterdam heeft in 2010 de Start van de Tour de France. En ja, om het WK voetbal binnen te halen gaat er in 2013 een Feyenoord Stadion Park komen dat weerga niet kent.

Rotterdam staat dus weer midden in de wereld. En jij ook. Daarom is het wel symbolisch dat je terug bent in Rotterdam om dit boek te presenteren. Over jouw belevenissen als Rotterdammer in China, Canada en de VS sinds mei 2006 gaat dus dit prachtige boek.

En om die belevenissen bij de democratische presidentscampagne draait het vooral. Jij was op het Democratische hoofdkwartier: "The official representative of the rest of the world". Je hebt het natuurlijk ook geschreven om "af te kicken". Want dat is het onvermijdelijke lot van elke campaigner: als de uitslag bekend is, dan valt het doek voor alle medewerkers. de allerrustigste dag volgt op de allerdrukste en allerspannendste dag van een campagne. Waarin je tot de laatste minuut bezig bent iedereen naar de stembus te krijgen en daarna op van de zenuwen wacht op de uitslag.

Dan volgt de allerrustigste dag, waarin het echt helemaal voorbij is en er niets resteert dan het bureau op te ruimen. En de mensen voor en met wie je campagne hebt gevoerd, gaan onderhandelen over een stadsbestuur, of hun kandidaat ministers moeten gaan uitzoeken.

Tot slot: een prachtig boek. Ja zeker. Máár er staat een zinnetje in dat bij mij helemaal verkeerd viel. Waarvan ik dacht: Kirsten hoe haal je het in je hoofd. Hoe kom je erbij dat advies aan je lezers te geven. Haal het er alsjeblieft weer uit in de 2e druk. Of beter nog: doe al bij deze druk er een erratum bij.

En wat het allemaal nog erger maakt: het staat helemaal aan het begin van je boek. Ik citeer ( met tegenzin en moeite) uit je voorwoord: " de lezer kan dan eventueel deel 2 van het boek dat gaat over Rotterdam en verder overslaan". Rotterdam overslaan! Dat kan natuurlijk helemaal niet.

Morgenmiddag wordt Obama als president beëdigd. Jij kon - hoorde ik je in een radio interview vertellen - met twee kaartjes naar Washington DC om erbij te zijn.
Maar dat doe je niet. Je bent hier en blijft hier, omdat je weet - als geen ander - dat je bij de tv beelden veel meer ziet en dus veel meer kunt nagenieten.