Artsen zonder Grenzen


Chirurgisch team aangekomen in Gaza

19/01/2009 17:26 -- Een chirurgisch team van Artsen zonder Grenzen is afgelopen zaterdag de Gazastrook in gegaan. Het zal chirurgische hulp bieden aan de mensen die zwaargewond zijn geraakt tijdens de drie weken van gevechten tussen Israël en Hamas.

Het internationale team bestaat uit een vaatchirurg, een orthopedisch chirurg, een anesthesist, een operatieverpleegkundige, een logistiek medewerker en een coördinator.

Het team moest tien dagen in Jeruzalem wachten voor het van de Israëlische overheid toestemming en van het Israëlische leger veiligheidsgaranties kreeg. Het mocht Gaza alleen in via de grenspost Erez in het noorden, een erg gevaarlijke gebied. Het team kon uiteindelijk naar binnen met een konvooi van het Internationale Rode Kruis. In Gaza-stad heeft Artsen zonder Grenzen een postoperatief ziekenhuis en verzorgen we medische voorraden voor andere ziekenhuizen.

Een andere zending van 21 ton medisch materiaal voor Gaza stond zaterdag nog steeds in Tel Aviv bij de douane. De lading bestaat onder meer uit medicijnen, antibiotica, verdovingsmiddelen, wondverband, chirurgisch materiaal en twee opblaasbare tenten met operatiekamers en een intensive care unit van tien bedden.

Een tweede team met een chirurg, een anesthesist en een veldcoördinator was zaterdag op weg uit Caïro naar Rafah, een stad aan de zuidgrens met Gaza. Dit team heeft vertraging opgelopen doordat Egypte verlangt dat alle buitenlanders toestemming hebben van hun regeringen om Gaza binnen te gaan.

Een derde team, met een chirurg, een verpleegkundige, een logistiek medewerker en een coördinator, zal maandag in Rafah aankomen. Ze zullen Gaza proberen binnen te gaan en, afhankelijk van de veiligheidstoestand, hulp bieden in het zuiden.

Chirurgisch team Artsen zonder Grenzen kan Gaza niet in -- datum: