Stadsdeel Amsterdam Centrum


Beleid rond bouwen en wonen geactualiseerd

19 januari 2009

Stadsdeel Centrum wil de kwaliteit van (het bouwen én onderhouden van) gebouwen naar een hoger niveau tillen. Nieuwe beleidsstukken hieromtrent liggen in conceptvorm ter inzage. Hierop is inspraak mogelijk.

Vanaf de start in 2002 werkt stadsdeel Centrum met een Programma van Eisen Bouwkundige Kwaliteit, gebaseerd op het Bouwbesluit. In 2003 kwam daar nog een Programma van Eisen Kwaliteit Monumenten bij. Deze beleidsstukken zijn aan actualisatie toe. Belangrijkste redenen daarvoor zijn nieuwe bouwregelgeving en de verscherpte aandacht voor behoud en herstel. De beleidsstukken zijn inmiddels aangepast en liggen in conceptvorm van 20 januari tot en met 3 maart 2009 voor iedereen ter inzage.

Handhaven

De hierbovenvermelde beleidsstukken zijn belangrijke handreikingen voor de handhavingsinspecteurs om de kwaliteit van de gebouwde omgeving te kunnen bewaken. Het uitbrengen van zogenaamde handhavingsbesluiten - vroeger bekend als het 'aanschrijven' - is hierbij al jarenlang een belangrijk instrument. Hiermee kan het stadsdeel de eigenaar bijvoorbeeld verplichten zijn of haar pand goed te onderhouden.