CDA

Omtzigt: Electronisch Patiënten Dossier altijd inzage voor patiënt zelf

Komende week spreekt de Tweede Kamer met Minister Klink van Volksgezondheid over de wet op het Elektronisch Patiënten Dossier, kortweg EPD.

In aanloop naar het debat gaf CDA Kamerlid Pieter Omtzigt al aan dat de patiënt altijd centraal staat in de zorg, daarmee is het van groot belang dat het EPD altijd inzage heeft. Volgens Omtzigt moet een patiënt vooral kunnen zien, welke gegevens zijn opgeslagen, welke artsen of specialisten waarnaar hebben gekeken in het dossier en de gegevens zelf ook kunnen opslaan, bijvoorbeeld op zijn eigen USB stick.
âhet is goed dat er vaart gemaakt wordt met het EPD zeker na 10 jaar discussie, het is een stap om de positie van de patiënt daadwerkelijk te versterken, doordat hij straks ten alle tijd beschikt over inzage in zijn eigen medische gegevensâ. Samen met de coalitiepartners zal Omtzigt tevens pleitten voor een regeling waarbij mensen ervan verzekerd zijn dat zorgverzekeraars nooit en te nimmer toegang tot het EPD en haar gegevens hebben. Mochten zij zich hier niet aan houden dan moeten alle verzekerden van de betreffende maatschappij per direct het recht krijgen om over te stappen naar een andere verzekeraar. Tot slot hecht Omtzigt er veel waarde aan dat in de wet geregeld wordt dat enkel de behandeld artsen en specialisten toegang tot de gegevens hebben. âGegevens opvragen en delen met andere, niet zijnde behandelaars, dient een forse maximum straf te hebbenâ zo zegt Omtzigt. Hij zal daarom de Minister vragen onder welke omstandigheden hij bereid is om standaard uitschrijving uit het zogenaamde BIG-register als standaard strafmogelijkheid op te leggen, zodat een behandelaar zijn vak niet meer mag uitoefenen.

---