Gemeente Breda

Pilot Breda mediationvaardigheden in primaire fase

Klik hier voor vergroting.

De inzet van mediationvaardigheden loont. Dat is de uitkomst van een bijeenkomst op woensdag 7 januari jongstleden waarmee de Bredase pilot mediationvaardigheden in de primaire fase van start is gegaan. Doelen van de pilot zijn betere dienstverlening, voorkomen van geschillen en grotere klanttevredenheid.
Met de aanwezigheid van Secretaris Generaal mevrouw Ing. Roos M. van Erp-Bruinsma bij die bijeenkomst onderstreept het Ministerie van Binnenlandse Zaken het belang van de pilot.

Goede ervaringen

Bij juridische procedures in de bezwarenfase de fase waarin het gemeentelijke besluit al is genomen - bereiken de afdelingen Juridische Zaken en Inkoop en Aanbestedingen al gedurende twee jaar goede resultaten met de inzet van mediationvaardigheden.

Die zogenoemde Andere aanpak heeft geleid tot een groter aantal intrekkingen van bezwaarschriften. Ook de bezwaarmakers zelf waarderen deze aanpak van directe hoor en wederhoor.

Pilot

Daarom is besloten om ook in een eerdere fase de fase van een procedure vóórdat een gemeentelijk besluit wordt genomen - de pilot mediationvaardigheden in de primaire fase te starten.

Dit houdt in dat de afdelingen Juridische Plannen, Bouw- en Woningtoezicht en Milieubeheer mediationvaardigheden gaan inzetten zodra zich een mogelijk conflict openbaart.

Na een jaar volgt een evaluatie, ondersteund door het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Betere relatie

Mediationvaardigheden bieden goede mogelijkheden om tijdig klachten, zienswijzen en bezwaren te aanhoren.

Dit gebeurt door luisteren, samenvatten en doorvragen.

Meer concreet kan de gemeente de indiener van een zienswijze telefonisch benaderen om samen een oplossing te vinden. Ook een informeel gesprek, onder leiding van een onafhankelijke gemeentelijke gespreksleider, behoort tot de mogelijkheden.

Dit alles met een betere relatie tussen overheid en burger als gevolg.

Grote belangstelling

De start van de pilot gebeurde onder grote belangstelling van vertegenwoordigers van de vijf grote Brabantse steden (de B5), hoogleraren, landelijke ambtelijke vertegenwoordigers en in aanwezigheid van secretaris generaal van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties mevouw Ing. Roos Van Erp-Bruinsma en wethouder Henk Snier.

Breda, 19 januari 2009