Ingezonden persbericht


U I T N O D I G I N G

Valkenburg, 17 december 2008

De stichting Platform Werelderfgoed Nederland sluit de in 2008 succesvolle series mobiele tentoonstellingen voor de basisonderwijsgroepen 7 en 8 af.

In 2008 maakten 45 basisscholen in de provincies Noord-Holland en Friesland gebruik van één van de twee versies van de tentoonstelling.

Aan de vooravond van de start van een nieuwe ronde van de tentoonstelling in de provincie Flevoland vindt op 19 januari 2009 tussen 14.30 en 15.30 uur op de Friesland Basisschool

De Bolder, De Frisia 152 (noordoostelijke ingang) in Drachten in het bijzijn van de heer Ronald Plasterk, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, een bijzondere manifestatie plaats.

Op deze manifestatie wordt het programma van de mobiele tentoonstelling voor 2009 bekendgemaakt. Eveneens zal de heer Willem Ridder van Rappart, voorzitter van het Platform Werelderfgoed Nederland, een aantal nieuwe activiteiten aankondigen. Één van de activiteiten is het opstellen van de masterplans per site in 2009.

De heer Willem Ridder van Rappart is niet alleen de voorzitter van het Platform Werelderfgoed Nederland, maar ook de burgemeester van de Noordoostpolder.

De heer Frits Adema, directeur van de Friesland Basisschool De Bolder, legt uit hoe er met de kinderen met zo'n tentoonstelling wordt gewerkt. De kinderen lichten zelf hun werkstukken toe.

Ten slotte wordt aan de heer Plasterk het eerste exemplaar overhandigd van de DVD van achtdelige Teleac-serie "Hollandse wereldwonderen; Werelderfgoed in Nederland", die in oktober/november 2008 op Nederland 2 werd uitgezonden.

Uw aanwezigheid bij deze manifestatie stellen wij zeer op prijs.

Om organisatorische redenen verzoeken wij u uw komst vóór 9 januari 2009 aan ons te laten weten op telefoonnummer 071 576 49 85 of per e-mail aan peter@wijnenpr.nl.

Wij wensen u prettige feestdagen en ontmoeten u graag op 19 januari 2009.

BIJLAGE

De Werelderfgoederen in Nederland

Het voormalig eiland Schokland
Het sinds 1995 eerste en enige archeologische Werelderfgoedmonument in Nederland maakt nu deel uit van de Noordoostpolder als een lichte, ruim vier kilometer lange verhoging in het polderland. Omstreeks 1450 kreeg het de naam Schokland en werd in 1942 opnieuw deel van het vasteland. Op www.beleef-schokland.nl is alle informatie over Museum Schokland in Ens te vinden.

Stelling van Amsterdam
In 1996 werd deze 135 kilometer lange, door 45 forten versterkte, verdedigingsring rond de hoofdstad op de Werelderfgoedlijst geplaatst. De stelling, die tussen 1883 en 1920 werd aangelegd en weliswaar overbodig bleek te zijn gegeven de ontwikkeling van vliegtuigen en verdragend geschut, is een uniek monument van defensieve en waterstaatkundige techniek. Op www.stelling-van-amsterdam.nl zijn de nodige indrukken van dit monument op te doen.

Molens te Kinderdijk
Deze 19 molens, waaronder 16 grote boezemmolens, bij de sluizen van Elshout zijn een internationaal bekend Nederlands symbool. De molens werden tussen 1738 en 1740 gebouwd en zorgden voor droogmaling van de Nederwaard van de Alblasserwaard en de bemaling van de Overwaard. In 1868 namen stoom- en elektrische gemalen deze taken over. Op www.stichting-kinderdijk.nl raakt men ongetwijfeld onder de indruk van dit stukje Nederlandse cultuur dat in 1997 met recht op de lijst van het Werelderfgoed kwam te staan.

Ir. D.F. Woudagemaal
Het grootste stoomgemaal, dat ooit ter wereld werd gebouwd, het Ir. D.F. Woudagemaal uit 1920 in Lemmer, dankt zijn naam aan de hoofdingenieur. Ondanks dat de taken in 1967 voor een groot deel werden overgenomen door een tweede elektrisch gemaal bij Stavoren, komt het stoomgemaal toch nog dikwijls in actie. Dit voorbeeld van de industriële techniek van de 20e eeuw kreeg in 1998 een vermelding op de Werelderfgoedlijst. Op www.woudagemaal.nl is de benodigde informatie over het gemaal te vinden.

De Beemster
Droogmakerij De Beemster in Noord-Holland behoort sinds 1999 bij het Werelderfgoed. Deze 17e eeuwse droogmakerij werd opgezet om een bedreigend binnenwater om te zetten in vruchtbare en winstgevende landbouwgrond (7.200 ha) volgens de principes van een Oudromeinse stad. Een geplande landinrichting die tegenwoordig ook nog wordt gevolgd. Een van de uitvoerders was Adriaensz.Leeghwater. Op www.debeemster.nl wordt alles uitgebreid uiteengezet.

Rietveld Schröderhuis in Utrecht
Dit in 2000 op de lijst van Werelderfgoed geplaatste woonhuis werd in 1924 in opdracht van Truus Schröder-Schräder naar een ontwerp van architect-meubelmaker Gerrit Thomas Rietveld gebouwd. Het huis valt sterk op door de architectuur van elkaar snijdende, horizontale en verticale vlakken, lijnen en vensters en het gebruik van de primaire kleuren rood, geel en blauw en van wit, grijs en zwart. Al snel na de bouw trok het huis, mede door de inrichting, wereldwijd de aandacht als één van de belangrijkste bouwwerken van de Moderne Architectuur. Kijk op www.rietveldschroderhuis.nl voor uitgebreide informatie.

Willemstad Curaçao
De historische binnenstad van Willemstad op Curaçao is in 1997 als getuigenis van het 'Nederlandse koloniale verleden' op de Werelderfgoedlijst opgevoerd. Rond 1650 is aan de voet van de muren van het zogeheten Fort Amsterdam een ommuurd stadje ontworpen, dat later naar koning-stadhouder Willem III is vernoemd. Tussen 1700 en begin 20e eeuw werd rond de Sint Annabaai met de bebouwing een historisch stadshart gevormd. Meer hierover is te vinden op www.willemstad.org.


---- --
Activiteitenkalender Werelderfgoederen 2009
onder voorbehoud en voor zover bekend

Hele jaar Kinderdijk - restauraties aan de molens 17 maart Kinderdijk - seizoensopening voor bezoekers. 4-5 april Schokland - Museumweekend met Jaarmarkt. 12-13 april De Beemster - Kunstroute langs verschillende ateliers. 16 mei-t/m sept. Zomertentoonstelling Museum Schokland. juli/augustus Sandsculptures - Kinderdijk. 16 augustus De Beemster - Muziek aan de Middenweg op 15 boerenerven.
1e week september Kinderdijk - verlichte molens en molenmarkt in het dorp. 6 september De Beemster - Zondagsmarkt met muziek- en dansgezelschappen. 12-13 september Schokland - Open Monumenten Dag.
19 september Schokland - Schokkerdag van de Schokkervereniging met operette-uitvoering.


---- --