Ingezonden persbericht


Rechtszaak: Snor legitimatie voor repressie inzake Afghanistanmissie?

Maandag 19 januari, 11.35 uur

Rechtszaak Kantonrechter

Witte Singel 1, Leiden

Noordwijk zaak 24 oktober 2007

Omschrijving strafbaar feit: Verbod dragen van gezichtsbedekking

Een éénpersoons theaterprotest tijdens de NAVO top in 2007 te Noordwijk werd na korte tijd afgebroken. Dit ludieke protest was bedoeld om de intentie van de missie in Afghanistan en de democratische besluitvorming omtrent de verlenging van de missie aan de kaak te stellen.

Op maandag 19 januari is bries11 gedaagd voor de kantonrechter in Leiden. Elise Leijten wordt ten laste gelegd dat: zij het gezicht heeft bedekt middels een (bivak)muts en/of sjaal dan wel een ander(e) middel(len) waardoor gezichtsherkenning niet mogelijk was, immers was zij verdachte vermomd ze droeg (een) bril en/of een namaaksnor en/of neptanden en/of een koffer met hierop de tekst: Nederlands bedrijfsleven weldoener in Afghanistan.

Deze ´vermomming´ was uiteraard niet bedoeld om onherkenbaar te zijn dan wel de orde te verstoren, maar diende als onderdeel van het theaterprotest.

Leijten had zich verkleed als ´Dhr. K. Pitalist´; op ´zijn´ koffer de teksten "Nederlands bedrijfsleven voor verlenging missie Uruzgan psss: Het besluit staat al lang vast....." en: "Nederlands bedrijfsleven ´weldoener´ in Afghanistan" Daarbij in de andere hand een marionet met het hoofd van premier Balkenende die onder zijn ene arm buizen hield met daarop de naam Tenaris (oliepijpleidingen bedrijf in de VS waar broer Roland Balkenende directeur is) en Unocal het oliebedrijf waar president Karzai van Afghanistan werkzaam was als adviseur voordat hij president werd.

Als grond voor de aanhouding werd opgegeven dat Leijten zichzelf onherkenbaar had vermomd in haar theateroutfit (snor, bril en tandjes). Dit is vreemd aangezien zij zich met haar rijbewijs ter plekke had gelegitimeerd en dus bij politie volledig bekend was om wie het ging.

Bovendien bood zij aan zonder snor door te gaan. Maar duidelijk werd dat, hoe dan ook, dit protest uit beeld moest verdwijnen. Zij werd 5 uur opgesloten en materiaal werd in beslag genomen zodat het voorgenomen vervolg van het protest onmogelijk werd.

Enerzijds betreft dit een schandelijke vorm van repressie en beperking van het democratisch recht op vrijheid van meningsuiting anderzijds is deze zaak, en veel andere soortgelijke zaken (zie onderaan), een ernstige belasting van het Nederlandse rechtssysteem en de politie.

In onderstaande klacht tegen dit overheidsoptreden de details over deze aanhouding.

Voor meer informatie over deze zaak

Mw. Elise Leijten (bries11)

020-6650273 of 06-51152499

Mogelijk ten overvloede; bries11/Elise Leijten is geen ´in te huren betaalde beroepsdemonstrant´ zoals dat door Peter Middendorp in De Pers werd gemeld.

Zij is medewerker in de zorg die daarnaast op eigen initiatief, onbetaald protesteert.

Links naar de uitzendingen van EénVandaag en Man bijt hond waar beelden te zien zijn van het protest en de arrestatie.

Een Vandaag http://player.omroep.nl/?aflID=5737977&start=0:0:22&end=0:10:21 Protest is op 3 momenten in het item te zien 00:30, 02:14 en 02:58.

Het item bij Man bijt hond; http://player.omroep.nl/?aflID=5740900 Fragment op 02:22

Foto arrestatie van Reuters. . http://www.reuters.com/news/pictures/searchpopup?picId=2022993

Bijschrift Reutersfoto: Police officers arrest a protestor outside a meeting of NATO defence ministers in Noordwijk Oct. 24, 2007. The United States is expected to lead pressure on European allies to supply more troops and equipment to fight Taliban insurgents in Afghanistan at these talks but could come away frustrated, alliance sources said. Defence chiefs could also discuss NATO member Turkey's threat of incursions into northern Iraq to crush Kurdish separatists. The sign on the briefcase reads "The Dutch business world is extending the mission in Uruzgan. The desicion has already been taken." Photograph by : REUTERS/Michael Kooren

----------
Aan:


· Korpsbeheerder politie Noordwijk Burgemeester Dhr. Groen - Postbus 298 2200 AG Noordwijk


· Politie Hollands Midden t.a.v. Korpschef Drs. J.J.M. Stikvoort

In afschrift aan:

· Wethouders en gemeenteraadsleden gemeente Noordwijk - Postbus 298 - 2200 AG Noordwijk
· Generaal Dick Berlijn, p/a Ministerie van defensie - Postbus 20701 - 2500 ES Den Haag
· Minister van Middelkoop, p/a Ministerie van defensie - Postbus 20701 - 2500 ES Den Haag
· Staatssecretaris van der Knaap, p/a Ministerie van defensie - Postbus 20701 - 2500 ES Den Haag
· Nationale Ombudsman - p/a postbus 93122, 2509 AC, Den Haag
· Parket-Generaal - postbus 20305 - 2500 EH Den Haag

Amsterdam, 28 oktober 2007

Betreft: Klacht n.a.v. repressie van vrije meningsuiting/politieoptreden bij protest tijdens

NAVO top te Noordwijk d.d. 24 -10 - 2007

Geachte heer/mevrouw,

Ondergetekende wil middels deze brief klachten indienen m.b.t. de repressie van vrije meningsuiting het politieoptreden op woensdag 24 oktober 2007 tijdens de informele NAVO-top in Noordwijk.

Op 24 oktober 2007 ben ik aangehouden tijdens de NAVO-top te Noordwijk.

Totaal ten onrechte is mij daar het recht op vrije meningsuiting ontnomen, ben ik een vijftal uren van mijn vrijheid beroofd en zijn er een aantal spullen van mij in beslag genomen.

De intentie was om een statement te maken betreffende de grote handels/olie-belangen in Afghanistan. Bries 11 gaat ervan uit dat de democratische en vrouwenrechten een middel zijn om burgers en soldaten te doen geloven dat dit de reden is dat we daar aanwezig zijn. Echter er mag worden aangenomen dat de diverse economische en geo-politieke belangen de werkelijke drijfveer zijn om de missie in Uruzgan te verlengen. Om te beginnen zijn er grote belangen bij het Afghaanse grondgebied om daar pijpleidingen doorheen aan te leggen om de olie vanuit de Kaspische zee naar de Arabische zee aan te leggen.

Daarnaast blijkt dat het Nederlands bedrijfsleven ook interesse heeft om daar te investeren.

Al geven ze de indruk dat dit op charitatieve grond gebeurd iedereen weet dat het bedrijfsleven geen ontwikkelingsorganisatie is en dat zij het zien als diepte-investering.

Verslag

Tegen 12.30 uur stapte ik uit de bus voor het hoofdkwartier van de NAVO top verkleed als grootkapitalist ´dhr. K. Pitalist´. Terwijl ik in deze rol (parodie) korte tijd bezig was werd ik aangesproken door een agent die zich voorstelde als Dhr. Rozenboom. Hij stelde mij voor een stukje te lopen om te praten (uit beeld van de media; camera's en fotograven). In de rol blijvend heb ik hem vriendelijk geantwoord dat ik prima stond waar ik stond en dat hij me ook ter plekke kon spreken. Dit gebeurde in prima sfeer. Toen hij me vroeg naar mijn identificatiebewijs heb ik hem dat gegeven.

Echter het bleek dat er alles op alles werd gesteld om mij aan te kunnen houden cq uit beeld te werken.

Toen ik hoorde dat ´de stok om de hond te slaan´ de plaksnor betrof (onder het mom van vermommingsverbod) bood ik aan die af te doen. Hier werd niet op gereageerd. Terwijl ik op het punt stond dit te doen arriveerde een groep ME'ers die mij zonder enige vordering afvoerden.

U begrijpt dat iemand die zich legitimeert en een theatraal politiek statement maakt zich met plaksnor niet vermomd om onherkenbaar te zijn. De aanhoudingsgrond ontbeert daarmee alle redelijkheid.

De behandeling door deze ME´ers verliep overigens prima ook zij leken door dit optreden wat hen is opgelegd verbaasd te zijn. Dit geld ook voor de politieagenten in het politiebureau.

Het betreft dan ook niet een klacht tegen het optreden van individuele agenten/ME´ers.

Het betreft nadrukkelijk een klacht tegen degenen die hen hebben misbruikt om een legitiem protest en het burgerrecht op vrije meningsuiting de kop in te laten drukken

Na 5 uur in de cel te hebben doorgebracht en een verklaring te hebben afgelegd werd mij gemeld dat al mijn materiaal in beslag werd genomen in opdracht van de officier van Justitie van Den Haag.

Ik heb inmiddels de officier van Justitie gevorderd dit materiaal terug te geven: *Over mijn aanhouding zal ik klachten indienen, maar voor het moment vind ik het vooral belangrijk mijn materiaal terug te eisen. Zoals u weet is het momenteel een cruciaal moment wat betreft de officiële besluitvorming omtrent het langer blijven van Nederlandse militairen van de missie in Uruzgan. Door deze aanhouding en inbeslagname van materiaal is niet alleen mijn vrije meningsuiting in Noordwijk verhinderd maar worden mijn mogelijkheden daartoe ook in de komende tijd zeer beperkt. Deze inbeslagname dient geen redelijk doel tenzij het doel is om ongewenst doch rechtmatig geluid te hinderen. Ik verwacht dan ook dat ik deze spullen onmiddellijk van u terug ontvang* Het betreft: snor, neptanden, marionet met het hoofd van premier Balkenende die onder zijn ene arm buizen hield met daarop de naam Tenaris (oliepijpleidingen bedrijf in de VS waar broer Roland Balkenende werkzaam is) en Unocal het oliebedrijf waar president Karzai van Afghanistan werkzaam was als adviseur voordat hij president werd met tekstwolk: "die VOC mentaliteit we kunnen het nog.... TOCH???" de tekst "Met President Karzai vooruitgang voor Unocal" en op zijn borst de tekst de .liegende Hollanders en de .lying Duthmen, een pop "Jan Soldaat" en een koffer met daarop de teksten: "Nederlands bedrijfsleven voor verlengingmissie Uruzgan. psss: Het besluit staat al lang vast....." En: "Nederlands bedrijfsleven "weldoener" in Afghanistan" In de koffer chocolademunten ("smeergeld"), een JSF vliegtuigje, een sigaar, een kammetje, schuimplastic buizen ("pijpleidingen) en "dollars in grootformaat”.

Opmerkelijk is de uitspraak van burgemeester Groen van Noordwijk die op de website van die gemeente stelt: Het recht op demonstratie is een belangrijk middel om inhoud te geven het onvervreemdbaar recht op vrije meningsuiting. Het is begrijpelijk en ook een goede zaak dat een gelegenheid als deze NAVO-conferentie wordt aangegrepen om opvattingen die in de samenleving leven publiekelijk te ventileren. http://www.noordwijk.nl/Smartsite.shtml?id=56560

In de Trouw van dinsdag 23 oktober zegt de burgemeester over demonstreren tijdens de top: "Zolang het er allemaal vredig aan toe gaat vindt ik het prima. We moeten vooral niet verkrampt gaan doen".

Blijkens het overtrokken optreden door de politie (in opdracht van...) lijkt de burgemeester het echter niet zo nauw te nemen met het recht op vrije meningsuiting als het ongewenst geluid betreft.

Het betrof een éénpersoons-protest welk dus niet onder de wet openbare manifestaties vallen dus niet meldingsplichtig zijn maar een grondwettelijk recht op vrije meningsuiting.

Concreet wil ik de volgende klachten neerleggen:


· Het ontnemen van het recht op vrije meningsuiting

o Het onterecht aanhouden / arresteren en 5 uur vrijheidsberoving.

o Het in beslag nemen van protest materiaal


· De onjuiste verklaring vanuit de politie naar de media

o dat het een protest betrof van "een clown" waarmee het politiek inhoudelijke statement kon worden gemeden.

o dat pas op het politiebureau het identiteitsbewijs werd getoond.

Ø Ik wil weten door wie en hoe agenten/ME´ers zijn aangestuurd om ongewenste doch legitieme protesten de kop in te drukken .

Ø Ik zou graag een gesprek aangaan met korpsbeheerder, burgemeester Groen.

Ø Ik zou graag een gesprek aangaan met agent Rozenboom.

Met hartelijke groet, In afwachting op uw antwoord,

Mevr. E. Leijten (Bries11)
Postbus 95214 - 1090 HE Amsterdam - 020-6650273 - 06-51152499 Getuige/waarnemer, dhr. R.G. Boogert - 070-3890235

In de uitzending van Een Vandaag en Man bijt hond van woensdag 24 oktober 2007 zijn beelden van het protest en de aanhouding te zien:

Een Vandaag http://player.omroep.nl/?aflID=5737977&start=0:0:22&end=0:10:21 Protest is op 3 momenten in het item te zien 00:30, 02:14 en 02:58.

Het item bij man bijt hond; http://player.omroep.nl/?aflID=5740900 Fragment op 02:22

Foto van Reuters. http://www.reuters.com/news/pictures/searchpopup?picId=2022993

Bijschrift Reutersfoto: Police officers arrest a protestor outside a meeting of NATO defence ministers in Noordwijk Oct. 24, 2007. The United States is expected to lead pressure on European allies to supply more troops and equipment to fight Taliban insurgents in Afghanistan at these talks but could come away frustrated, alliance sources said. Defence chiefs could also discuss NATO member Turkey's threat of incursions into northern Iraq to crush Kurdish separatists. The sign on the briefcase reads "The Dutch business world is extending the mission in Uruzgan. The desicion has already been taken." Photograph by : REUTERS/Michael Kooren

----------

Deze zaak is helaas geen incident maar een voorbeeld van een hele reeks van aanhoudingen en intimidaties met de bedoeling kritisch geluid de mond te snoeren/uit beeld te werken. Meestal betreft het overheidsingrijpen om tijdens politiek gevoelige momenten het legitieme protest letterlijk weg te werken zonder vervolging, dagvaarding/proces.

Een enkele maal leidde dit tot een rechtszaak. In de meeste gevallen zijn klachten ingediend.

Enkele voorbeelden


· 24-05-2000 Tijdens bezoek Japanse keizer. Arrestatie ivm protest tegen de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Arrestatie tijdens interview met Ikon. Zaak niet vervolgd.


· 13-11 t/m 22-11- 2000 Klimaatconferentie. Bries11, in de rol van stralingsslachtoffer, werd voor het Congresgebouw tijdens interview met CNN weggevoerd door 2 agenten. Ze heeft, nadat media daarover berichtte, over deze aanhouding excuses gehad en werd als enige demonstrant in de buurt van het Congrescentrum toegelaten. Achteraf excuusbrief ontvangen van de politie.


· 5-12-2002 Eénpersoonsprotest bij VS ambassade tijdens bezoek VS onderminister Buitenlandse zaken Grosman om Nederlandse fractievertegenwoordigers te ontvangen en te overtuigen mee te doen aan komende Irakoorlog. Aanhouding en vrijspraak.


· 6-4-2005 protest tegen wapenbeurs tijdens rampoefening Bonfire, Amsterdam. Arrestatie zonder vervolging. Klachtafhandeling duurde bijna twee jaar.


· 16-6-2007Opening Betuweroute. Intimidatie en poging tot verwijdering door politie tijdens ludiek protest.


· 3-4-2007 Verkleed als Balkenende met Pinokkio neus ihkv Irakonderzoek. Bemoeienis en intimidatie door DKDB


· 17-5-2007 opening tentoonstelling Michiel de Ruyter. In de rol van weduwe de Ruyter. Bemoeienis en intimidatie door DKDB


· 4 mei 2008, Dam Amsterdam; tijdens Dodenherdenking. Aanhouding vanwege de tekst op een bord ´staan we straks ook 2 minuten stil bij alle burgerslachtoffers in Afghanistan´. Arrestatie en opsluiting tot herdenking voorbij was. Geen vervolging.