CD&V

Minister-president vraagt Europa concrete maatregelen om crisis in de landbouwsector tegen te gaan

16/01/2009

Minister-president Kris Peeters, tevens bevoegd voor landbouw, zal op 19 januari aan de Europese Commissaris voor Landbouw vragen om op korte termijn concrete maatregelen te nemen om de moeilijke situatie, waarin de landbouwsector momenteel verkeert, te verlichten. In eerste instantie zal er aandacht gevraagd worden voor de zuivel- en varkenssector.

De Europese ministers voor Landbouw komen op 19 januari samen in Brussel. Dit is meteen de eerste vergadering onder het Tsjechische Voorzitterschap. Zij zullen zich ondermeer buigen over een nieuw rapport van de Europese Commissie over de recente ontwikkelingen op het gebied van landbouw- en voedingsprijzen en de mogelijke impact van speculatie op deze prijzen.

Een aantal landbouwsectoren, waaronder de zuivel- en varkenssector, hebben momenteel te kampen met zeer lage prijzen. Veel lidstaten zijn hierover ernstig bezorgd, daarom zal aan de Europese Commissie gevraagd worden om op korte termijn de nodige instrumenten (zoals exportrestituties) in te zetten om meer ademruimte te creëren voor de sector.

"Ook de landbouwsector heeft momenteel te kampen met de gevolgen van de financiële en economisch moeilijke situatie. Voor een aantal sectoren, die voordien al over weinig marge beschikten, komen de gevolgen van deze crisis onder de vorm van zeer lage marktprijzen bijzonder hard aan. Daarom dienen de beschikbare instrumenten, waar mogelijk, dringend ingezet te worden." aldus Minister-president Kris Peeters. »

* Kris Peeters

CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be