Ingezonden persbericht


Persbericht, 19 januari 2009

GGZ Buitenamstel en De Geestgronden samen verder als GGZ inGeest Lichamelijke en psychische klachten gaan vaak hand in hand

GGZ inGeest is een nieuwe organisatie, ontstaan uit twee instellingen voor geestelijke gezondheidszorg in Noord-Holland: GGZ Buitenamstel en De Geestgronden. GGZ inGeest heeft een uniek partnerschap met VU medisch centrum. Samen willen zij de zorg voor patiënten met zowel lichamelijke als psychische klachten verbeteren.

Lichamelijke en psychische klachten gaan vaak hand in hand. De focus bij patiënten met kanker bijvoorbeeld ligt natuurlijk niet ten onrechte op hun lichamelijke klachten. Uit onderzoek blijkt dat laagdrempelige behandeling van somberheidsklachten de kwaliteit van leven fors kan verbeteren. Onlangs zijn GGZ inGeest en VUmc onderzoek gestart naar psychische klachten bij kankerpatiënten. Psycholoog en onderzoeker Patricia van Oppen van GGZ inGeest hierover: "Patiënten die ernstig ziek zijn hebben recht op verdriet, piekeren en somberheid. Zij piekeren terecht vaker, hebben de neiging om te denken dat dat erbij hoort, besteden er geen aandacht aan, praten er niet over met hun arts en kunnen hierin vastlopen. Als deze emotionele klachten verergeren dan kan bijvoorbeeld een therapie via internet veel opleveren. Door de samenwerking tussen GGZ inGeest en VUmc is het nu mogelijk om dergelijk onderzoek te doen en zijn we bezig met het ontwikkelen van een laagdrempelige interventie." Naast onderzoek naar psychische klachten bij kanker start ook onderzoek naar psychische klachten bij Multiple Sclerose en diabetes.

Uit onderzoek blijkt dat 40% van de mensen met lichamelijke klachten ook psychische problemen heeft. Deze worden vaak onvoldoende onderkend en behandeld. Aan de andere kant hebben psychiatrisch patiënten vaak lichamelijke klachten die onbehandeld blijven. Door de samenwerking tussen VUmc en GGZ inGeest, ontstaat het grootste centrum voor academisch psychiatrische behandeling in Nederland. De samenwerking mondt naar verwachting in 2012 uit in een volledige fusie.