VerkeersInformatieDienst



Proef flexibele maximumsnelheid A1 van start

19 januari 2009, 10:24
Rijkswaterstaat start vandaag met âDynamaxâ op de A1, een praktijkproef waarbij de maximumsnelheid afhankelijk is van een aantal variabelen. Weer, drukte en het tijdstip van de dag bepalen of de maximum snelheid hoger of lager wordt dan de nu geldende 100 kilometer per uur. Met de maatregelen wordt geprobeerd de doorstroming te verbeteren. Daarnaast kan het de verkeersveiligheid vergroten en de belasting van het milieu beperken.

De eerste proef start op de A1 in de richting van Amsterdam, van Bussum tot aan Muiderberg. Proefnemingen op de A58 bij Tilburg (snelheidsverhoging) en de A12 tussen Gouda en Woerden (snelheidsverlaging) starten in respectievelijk het voorjaar en de zomer van 2009. Daarnaast verricht Rijkswaterstaat een verkenning naar de uitvoering van de proeven op de A12 bij Voorburg en de A20 bij Rotterdam ter vervanging van de vaste 80 km op die locaties.

Deze locaties zijn geselecteerd omdat het locaties zijn die relevant zijn voor de verschillende toepassingen van de proeven. Daarnaast is gezocht naar locaties waar de verkeerssituatie proeven toelaat en waar zo min mogelijk werkzaamheden aan de gang zijn.