Ingezonden persbericht


Persbericht

Hilversum, 19 januari 2009
Resultaten Het Nationale Automobilisten Onderzoek bekend:

Financiële crisis heeft positief effect op autorijden,

bumperkleven nog steeds grootste ergernis en

één op drie automobilisten slaapt achter het stuur

De financiële crisis heeft voor een meerderheid (44%) van de Nederlandse automobilisten een positief effect op het autorijden. Door de dalende brandstofprijzen is het autorijden voor hen goedkoper geworden. Vier op de tien (38%) merkt geen verschil met voor de crisis. Dit blijkt uit de nieuwe editie van Het Nationale Automobilisten Onderzoek van mobiliteitsplatform www.eileen.nl. Via een Internetpanel werden ruim 500 automobilisten gevraagd naar hun mening. Opvallend in het onderzoek is bovendien dat één op de drie automobilisten wel eens (bijna) in slaap is gevallen achter het stuur.

De meeste automobilisten (61%) denken overigens niet dat de crisis invloed zal hebben op hun toekomstige rijgedrag. Mannen denken vaker dan vrouwen dat autorijden goedkoper gaat worden. De meeste automobilisten (79%) verwachten niet dat de financiële crisis in 2009 op hun reisgedrag van invloed zal zijn.

Top 10 ergernissen in het verkeer

Bumperkleven is, net als vorig jaar, nog steeds de grootste ergernis in het verkeer. Naast bumperklevers blijken ook het rijden met alcohol op en agressief rijgedrag een grote bron van ergernis te zijn. De complete top 10 van ergernissen in het verkeer ziet er als volgt uit:


1. (1) Bumperkleven


2. (3) Rijden met alcohol op


3. (2) Agressief rijgedrag


4. (4) Onnodig links rijden


5. (6) Geen richting aangeven


6. (8) Op het laatste moment ritsen


7. (7) Zondagrijders


8. (-) Te hard rijden


9. (10) Drempels


10.(-) Snelheidscontroles/flitsers

Bron: www.eileen.nl, Het Nationale Automobilisten Onderzoek, januari 2009

Eén op drie automobilisten slaapt achter het stuur

Een derde deel van de Nederlandse automobilisten is wel eens (bijna) in slaap gevallen achter het

stuur. Eén procent geeft zelfs aan dat dit dikwijls is voorgekomen. Dit heeft bij 3% van de slaaprijders tot een ongeval met schade aan de auto geleid en in bijna 1% tot schade en lichamelijk letstel.

Minister Eurlings scoort voldoende

De huidige minister van Verkeer & Waterstaat, Camiel Eurlings, krijgt een 6,4 als rapportcijfer van de Nederlandse automobilist. In 2007 was dit cijfer nog een 5,8. Hij wordt tevens gezien als de beste minister van Verkeer & Waterstaat (17%) van de afgelopen jaren, gevolgd door Neelie Smit-Kroes (7%), Annemarie Jorritsma (7%), Hanja Maij-Weggen (3%) en Karla Peijs (1%).

Top 10 van tijdsbesteding in de file

Uit Het Nationale Automobilisten Onderzoek komt ook naar voren dat er meer wordt rondgekeken, meer wordt geflirt en meer (mobiel) wordt gewerkt in de file. Het meeste wordt er nog steeds naar muziek en de radio geluisterd om het fileleed te verzachten. De complete top 10 van tijdsbesteding in de file ziet er als volgt uit:


1. (1) Muziek/radio luisteren


2. (-) Om me heen kijken


3. (2) Nadenken


4. (4) Bellen


5. (3) Eten en/of drinken


6. (5) Kletsen


7. (6) Roken


8. (8) Flirten


9. (10) Mobiel werken


10. (9) Anders

Bron: www.eileen.nl, Het Nationale Automobilisten Onderzoek, januari 2009

Agressie in het verkeer

Bijna 15% van de automobilisten heeft in het verkeer wel eens met geweld te maken gehad. In de meeste gevallen werd hierbij de auto beschadigd. Maar ook werd er verbaal geweld gebruikt, bedreigd, afgesneden en gespuugd. Agressie in het verkeer kan volgens de automobilist zelf het beste worden aangepakt door een puntenrijbewijs in te voeren (42%), hogere boetes uit te delen (38%) of goed rijgedrag te belonen (34%).

Eileen is het mobiliteitsmerk van YPCA (Your Personal Call Assistant). YPCA is een snel groeiend en innovatief bedrijf op het gebied van telefonische dienstverlening en nieuwe media. YPCA ontwikkelt, levert en vermarkt verschillende interactieve diensten en (auto)mobiele concepten, waaronder 'Eileen' je persoonlijke assistente voor onderweg.


---

Noot voor de redactie (