Gemeente Rotterdam

Nr. 4
15 januari 2009

Uitbreiding betaald parkeren in delen Kralingen West en Kralingen Oost

In delen van Kralingen en Crooswijk moet vanaf half februari betaald worden voor het parkeren op straat. Dat heeft het college van B en W besloten. Deze maatregel is bedoeld om de hoge parkeerdruk in deze delen van Kralingen en Crooswijk te verlagen en parkeerplaatsen beter beschikbaar te maken voor bewoners en hun bezoek. Betaald parkeren gaat gelden aan de Vondelweg oostzijde en achtergelegen parkeerhofje, het middengedeelte van Kralingen West en het oostelijk deel van Kralingen Oost. De maatregel gaat gefaseerd in vanaf 16 februari 2009.

In het voorjaar van 2008 is in verschillende delen van Kralingen-Crooswijk betaald parkeren ingevoerd. Bewoners kunnen hierdoor nu gemakkelijker een parkeerplaats vinden en die wijken zijn hierdoor beter bereikbaar geworden. Dit heeft tegelijkertijd gezorgd voor een flinke toename van de parkeerdruk in bovengenoemde wijken, met name veroorzaakt door forenzen en bezoekers van de binnenstad. Verschillende bewoners en ondernemers hebben daarom gevraagd om invoering van betaald parkeren in hun wijken.

Uit de tellingen van de gemeente bleek dat de parkeerdruk ook in andere gebieden van Kralingen-Crooswijk hoog is. Het gaat om een deel van Oud-Crooswijk, de rest van Rubroek en Struisenburg. In deze gebieden zitten echter veel bedrijven, waarvoor een passende oplossing gevonden moet worden. Zodra hierover meer duidelijk is, wordt de invoering van betaald parkeren heroverwogen. Indien betaald parkeren ook hier wordt ingevoerd, krijgen bewoners hierover ruim van te voren bericht.

Aan de Groene Wetering en de Laan van Woudestein in het westelijk deel van Kralingen Oost wordt betaald parkeren afgeschaft, omdat betaald parkeren niet de gewenste oplossingen heeft opgeleverd. De parkeerdruk verschoof hier van straten mét parkeren op eigen terrein naar straten zonder parkeren op eigen terrein. Er zal nog onderzocht worden of het mogelijk en noodzakelijk is om voor automobilisten extra parkeerplaatsen te realiseren aan de Laan van Woudestein.

Tarieven

Bewoners in de gebieden waar nu betaald parkeren wordt ingevoerd, kunnen parkeren tegen een sterk gereduceerd tarief. Zij kunnen bij de gemeente een parkeervergunning aanvragen, waarmee ze dag en nacht kunnen parkeren voor E 9,89 per maand (prijspeil 2009). Ook voor bedrijven gelden - onder bepaalde voorwaarden - gereduceerde tarieven (E 29,67,- prijspeil 2009). Daarnaast kunnen bewoners een bezoekersvergunning aanvragen, waarmee hun bezoek voordelig kan parkeren. Bedrijven kunnen voor hun gasten parkeerkaarten kopen voor 1 of 2 uur, een dag, een week of een maand. De overige parkeerders betalen bij de parkeerautomaat. Dat kan op diverse manieren: met Chipknip, mobiele telefoon of (soms) creditcard. De gemeente werkt aan verdere verbetering van het betaalgemak. Het gebruik van creditcards bij de parkeerautomaat wordt steeds verder uitgebreid (tot op dit moment VISA, Mastercard en American Express). Hiermee kunnen parkeerders gemakkelijk betalen bij parkeerautomaten in het centrum, in uitgaansgebieden, bij winkelcentra en bij toeristische attracties en hotels.

Parkeerbeleid

Met betaald parkeren zorgt de gemeente ervoor dat de parkeerruimte die in een buurt beschikbaar is, optimaal wordt verdeeld onder bewoners, bedrijven en bezoekers. Bezoekers parkeren minder lang in de drukke straten of ze kiezen voor een ander vervoermiddel. Na invoering van betaald parkeren neemt de parkeerdruk in een gebied gemiddeld af met 30 procent. De buurt wordt daarmee voor iedereen beter bereikbaar en prettiger om in te wonen. Met de inkomsten uit het betaald parkeren investeert de gemeente in de bouw van nieuwe en de verbetering van bestaande parkeervoorzieningen, zoals parkeergarages en P + R terreinen. Ook komen er garages bij voor bewoners in de stadsvernieuwingswijken.

noot voor de redactie/