Ingezonden persbericht


LOT Polish Airlines al tachtig jaar in de lucht

Schiphol, 19 januari 2009 ­ Deze maand viert LOT Polish Airlines zijn tachtigjarig bestaan. De Poolse luchtvaartmaatschappij begon in januari 1929 met vluchten tussen Warschau en Gdansk, Poznan, Katowice en Lvov en een internationale verbinding naar Brno en Wenen. Tegenwoordig heeft LOT een moderne vloot van 54 vliegtuigen en 3.750 medewerkers in dienst, waarvan er 5 werkzaam zijn in Nederland. Daarnaast biedt de luchtvaartmaatschappij lijnvluchten naar veertig steden wereldwijd en acht binnen Polen.

EMB170_LOT_4_big
LOT heeft een rijke geschiedenis. Een belangrijke mijlpaal was het medeoprichterschap van de International Air Transportation Association (IATA) in 1930. Daarnaast was LOT in 1989 de eerste luchtvaartmaatschappij in Oost-Europa die in de Westerse Boeing 767 vloog. In 2003 sloot LOT zich aan bij Star Alliance. Een jaar later was de maatschappij de eerste ter wereld die het ultramoderne vliegtuig de Embraer 170 introduceerde. Vandaag de dag is LOT een geduchte concurrent van andere vooraanstaande luchtvaartmaatschappijen kijkend naar de moderne apparatuur, het aantal verbindingen en de hoge servicekwaliteit.

LOT is verscheidene keren geprezen voor de hoge servicekwaliteit en de professionaliteit van het kabinepersoneel. In 1996 benoemde Business Travel World LOT tot beste maatschappij in Centraal- en Oost-Europa. In de drie jaren hierna ontving LOT dezelfde prijs. Elf jaar op rij, van 1998 tot 2008, won LOT de Business Traveler Award voor Best Oost-Europese vliegtuigmaatschappij. In 2007 benoemde de grootste Poolse website over vliegreizen, Poland Pasazer.com, LOT tot Best Network Airline van 2006. Daarnaast prees de website de zakelijke diensten van LOT.

"Het succes van LOT is voor een groot deel te danken aan het aanpassingsvermogen van het bedrijf. Hoewel het niet altijd even makkelijk was, hebben we veranderingen goed doorstaan, waaronder de val van het oude regime in 1989 en de toetreding tot de EU in 2004. Nu is de tijd aangebroken om op deze prestaties verder uit te bouwen", zegt Marcin Van Gijlswijk, Country Manager Nederland bij LOT. "Op 1 juni 1959 vlogen we voor het eerst naar Amsterdam. Dit is slechts één voorbeeld van een mijlpaal waarvan er in de komende jaren nog veel zullen volgen."

De uitdaging waar LOT nu voor staat is de volledige privatisering van de luchtvaartmaatschappij. Deze verandering zal de uitstekende service nog verder verbeteren. Daarnaast gaat LOT meer de nadruk leggen op zijn online producten en online distributie. Volgend jaar vliegt LOT als enige Europese netwerkcarrier met de Boeing 787 Dreamliner. De 787 staat garant voor een revolutionaire klantervaring. Passagiers genieten in dit toestel van een innovatief nieuw interieur met een hogere luchtvochtigheid, bredere stoelen en gangpaden en grotere ramen.

###

Over LOT
LOT Polish Airlines verbindt Polen al meer dan 80 jaar met de wereld. In 2007 bracht LOT 5,7 miljoen passagiers naar hun bestemming. LOT heeft een van de meest moderne vloten in Europa. LOT Polish Airlines zal in 2010 de eerste Europese luchtvaartmaatschappij zijn, die een Boeing 787 Dreamliner aan zijn vloot toevoegt. LOT Polish Airlines behoort tot Star Alliance. De leden van deze organisatie bieden samen 18.100 vluchten per dag aan naar 975 vliegvelden in 162 landen.