Glasdecotegels nieuwe uitdaging voor architecten en ontwerpers


UTRECHT, 20090119 -- MaatWerkTegels uit Utrecht introduceert op de BouwBeurs glasdecotegels. Architecten en interieurarchitecten kunnen foto's en afbeeldingen naar eigen ontwerp laten inbakken op glas. Dankzij deze innovatieve toepassing is het mogelijk unieke transparante glastegeltableaus samen te stellen. De glastegels zijn duurzaam, krasvast, UV-bestendig en in iedere gewenste oplage leverbaar. MaatWerkTegels toont mogelijkheden en voorbeelden in hal 4, standnummer A025. Met de innovatieve glasdecotegel neemt het bedrijf tijdens de beurs ook deel aan de Material Xperience in het Media Plaza (hal 6).

Na veel experimenteren is het gelukt om digitale geprinte decors ook op glas in te branden. Een afbeelding krijgt op glas een verrassende transparantie, waar architecten volop nieuwe toepassingen voor kunnen bedenken. Voor het vervaardigen van de glastegels met afbeeldingen maakt MaatWerkTegels gebruik van een digitale printtechniek met keramische pigmenten. Het bedrijf beschikt als enige in Nederland over deze gepatenteerde printtechniek, die bij uitstek geschikt is voor het vervaardigen van tegels in een enkelstuks oplage, zoals bijvoorbeeld voor tegeltableaus. Bij deze techniek worden afbeeldingen en foto's afgedrukt om ze vervolgens handmatig over te brengen op elk fabrikaat tegel of glastegel en in te branden op een temperatuur van 800°C. Dankzij deze hoge temperatuur zijn de afbeeldingen bestand tegen schoonmaakmiddelen en krassen.

Iedere tegel anders
MaatWerkTegels is sinds 2004 gespecialiseerd in het produceren van wandtegels met bijzondere vormen, kleuren, reliëfs en decors. Deze unieke wandtegels worden toegepast bij nieuwbouwprojecten en restauratiewerkzaamheden, maar dienen ook veelvuldig als kunsttoepassing in de openbare ruimte. Ook voor de renovatie van oude tegeltableaus wordt de techniek vaak toegepast. Musea en eigenaren van bijzondere panden vervangen steeds vaker oude, originele tegeltableaus, die niet vorstbestendig zijn, door niet van echt te onderscheiden replica's.

22 kleurrijke tableaus
MaatWerkTegels heeft zeer recent een bijzonder decoratief project opgeleverd voor het verfraaien van de entrees van appartementencomplexen Overslaghof in Amsterdam-Noord. In opdracht van Woningbouwvereniging AWV heeft kunstenaar Steven Schuurman 22 tegeltableaus ontworpen van 2,4 x 2,4 m. In totaal heeft MaatWerkTegels 125 m² unieke tegeltjes geleverd met afbeeldingen van gebouwen, kinderen, bloemen en landschappen.

Over MaatWerkTegels
Het bedrijf is in 2004 opgericht door Solke Pasveer, die zich inmiddels al meer dan dertig jaar met keramiek bezighoudt. Eerst als technisch docent aan een kunstacademie, later in dienst van De Koninklijke Porceleyne Fles in Delft. De techniek van de keramische full colour fototegel is een Duitse vinding. MaatWerkTegels heeft in Nederland de rechten voor deze techniek verworven.





MaatWerkTegels