Onderzoek: Kredietcrisis beïnvloedt betalingsgedrag amper


ABCOUDE, 20090120 -- De kredietcrisis heeft per saldo nauwelijks invloed op het betalingsgedrag. Uit onderzoek bij 1029 respondenten door BusinessCompleet.nl, blijkt dat ongeveer evenveel ondernemers een langere als een kortere betalingstermijn van hun klanten ervaren.

De uitslag van het onderzoek is opmerkelijk. In de pers zijn de afgelopen maanden regelmatig berichten verschenen over verslechterend betalingsgedrag als gevolg van de kredietcrisis. Ook wordt in dit kader door in politiek gehamerd op een snellere betaling door de overheid aan bedrijven.

In het onderzoek van BusinessCompleet.nl geeft 20,5 procent van de ondervraagde ondernemers aan dat ze langer op de betaling van een factuur moeten wachten dan een jaar geleden. Echter, daarnaast stelt 18,4 procent van de ondernemers dat de betalingen juist sneller binnen komen. Ongeveer 60 procent van de ondernemers meldt bovendien een gelijkblijvende betalingstermijn, of heeft geen verschil opgemerkt.

Het onderzoek door BusinessCompleet.nl werd gehouden in december 2008 en januari 2009. In totaal beantwoordden 1029 ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf de vragenlijst over het betalingsgedrag van klanten in relatie tot de kredietcrisis.

Van de 20,5 procent van de ondernemers die een langere betalingstermijn ervaren, wijt iets meer dan de helft (10,9%) dit aan de kredietcrisis. De anderen wijzen op andere oorzaken of konden geen oorzaak noemen. Daarmee ondervindt bijna één op de negen ondernemers naar eigen zeggen een langere betalingstermijn als gevolg van de kredietcrisis.

De onderzoekers vroegen ook aan ondernemers of het belemmerend is voor het bedrijf, als hun facturen later worden betaald. 37,5 procent acht dit niet belemmerend, 18,6 procent zegt enigszins belemmerend en 6,5 procent zeer belemmerend. 37,4 procent van de ondervraagden kon hier geen antwoord op geven.

Grotere bedrijven (met meer dan 50 personeelsleden) zijn minder kwetsbaar voor betalingsgedrag dan kleine. Waar van de grotere bedrijven 15 procent enigszins of zeer wordt belemmerd als betalingen later zouden binnenkomen, geldt dit voor ruim 30 procent van de bedrijven met 1 tot 5 werknemers.

Zelfstandigen zonder personeel zitten daar met 22 procent tussenin. BusinessCompleet.nl vermoedt dat zzp'ers minder gevoelig zijn voor betalingsgedrag dan kleine bedrijven met personeel, omdat zij niet de maandelijkse verplichting hebben om salarissen te storten.