Werkbezoek Tweede Kamer aan Molukken nu vanzelfsprekend


Verhagen heeft lak aan minster Eurlings, Tweede Kamer, Molukken en de EU

ROTTERDAM, 20090119 -- Dit is de conclusie die de mensenrechtenorganisatie Perintis Aksi Kilat (PAK) trekt, na de uitspraken van minister Verhagen in de Volkskrant van afgelopen vrijdag. Terwijl het ministerie van minister Eurlings de Tweede Kamer verbiedt naar de Molukken af te reizen met Indonesische maatschappijen, zegt Verhagen doodleuk dat hij zelf Garuda veilig genoeg vindt. En hiermee dus de zwarte lijst van de EU negeert en het advies van het ministerie van VenW. PAK is van mening dat dit weer een aanwijzing is dat de Kamerleden afgelopen oktober bewust zijn weggehouden van de Molukken.

Werkbezoek Molukken 2009
Nu de minister van Buitenlandse Zaken gewoon met Garuda Airlines vliegt, kan de Tweede Kamer in 2009 zonder problemen naar de Molukken afreizen, zoals zij dit wilden in oktober 2008. Als de minister van BuZa en 2 andere ministers met maatschappijen kunnen vliegen die op de zwarte lijst van de EU staan, dan is er geen belemmering meer voor leden van de Tweede Kamer. Immers, Verhagen spreekt de EU tegen voor wat betreft de veiligheid van een Indonesische vliegmaatschappij.

Serieus nemen.
Met deze houding toont de minister aan dat hij de Tweede Kamer helemaal niet serieus neemt. De Tweede Kamer wilde graag de mensenrechtensituatie in de Molukken onderzoeken, maar dankzij het negatief advies van het ministerrie van VenW hebben zij hiervan afgezien. En terwijl zij het advies opvolgen, negeert de minister van Buitenlandse Zaken het standpunt van het ministerie van collega Eurlings als of er niets aan de hand is. PAK hoopt dan ook dat de Tweede Kamer niet met haar laat sollen en de minister op het matje roept.

Geld boven mensenrechten
`Alles lijkt goed geregisseerd te zijn. Hou Kamerleden weg van de Molukken, dan krijg je geen politieke bevestiging van mensenrechtenschendingen en krijg je geen boze Indonesiërs. Als je geen boos Indonesië hebt, dan kan Verhagen mooi op bezoek in Indonesië om de economische banden aan te halen.'

PAK betreurt de gang van zaken, want hierdoor raakt het vertrouwen van de Molukse gemeenschap in de Nederlandse overheid tot een nieuw dieptepunt.

Verhagen in Indonesië
PAK hoopt dat Verhagen in Indonesië heeft gesproken over mensenrechten in de Molukken. Met name over de persvrijheid, vrijheid van mening en meningsuiting, mishandeling van Molukse gevangenen en de draconische straffen van Molukse activisten. Maar gezien de houding van opeenvolgende regeringen ten aanzien van de Molukken, gaat PAK er van uit dat er geen ferme taal is uitgesproken.

PAK
Perintis Aksi Kilat is een Molukse mensenrechtenorganisatie die sinds de in gevangenneming van Molukse activisten op 29 juni 2007 verschillende acties heeft uitgevoerd. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: bezetting eiland Hofvijver Den Haag, aanbod om reis Tweede Kamerleden naar Molukken te bekostigen, beklimming Euromast Rotterdam en bezetting verzetsmuseum Gouda.

Amnesty International
In december bracht Amnesty een rapport uit waarin zij de mensenrechtenschendingen benoemen.
Nalezen kan op: www.amnesty.org/en/library/info/ASA21/021/2008/en





Ingezonden persbericht