HoSt maakt duurzame energie uit mest


HENGELO, 20090119 -- HoSt heeft onlangs een opdracht gekregen om een nieuwe vergistingsinstallatie bij Praktijkcentrum Sterksel te bouwen. Dit praktijkcentrum was een van de eersten in Nederland die op commerciële schaal vergisting toepaste. Een vergistingsinstallatie wekt duurzame energie op uit mest.

HoSt is Nederlands grootste leverancier van Bio-energie systemen. Deze systemen wekken elektriciteit en warmte afkomstig van biomassabrandstoffen op. De elektriciteit die wordt opgewekt gebruikt men op het openbare elektriciteitsnetwerk. De opgewekte warmte wordt deel benut voor het vergistingsproces. In de installatie bij praktijkcentrum Sterksel zet varkensmest en reststromen uit de levensmiddelenindustrie om naar duurzame energie. Hierbij ontstaat biogas dat vervolgens wordt naar omgezet duurzame elektriciteit.

In april zal HoSt de bestaande vergistingsinstalatie uitbreiden. HoSt Oosterhof Holman mestvergisting zal een nieuwe vergistingstank plaatsen volgens de modernste technieken. Bovendien vernieuwt het bedrijf uit Hengelo de besturing en techniek van de huidige vergister. De snelheid van de bouw van de installatie is uniek. In vier maanden tijd wordt de vergistingsinstallatie gebouwd en in bedrijf genomen.

Het praktijkcentrum, gevestigd in het zuiden van Noord-Brabant, is onderdeel van Universiteit Wageningen. Het is het enige praktijkcentrum in Nederland waar men onderzoek doet voor de moderne duurzame varkenshouderij. Het ontvangt jaarlijks rond de zevenduizend bezoekers uit binnen- en buitenland. Het project zal een van de laatste zijn volgens de zogenaamde MEP-regeling, afkorting van Milieukwaliteit ElektriciteitsProductie. Dit is de oude regeling ter stimulatie van duurzame energieprojecten in Nederland.

Deze regeling is onlangs vervangen door de SDE-regeling, afkorting van Stimulering Duurzame Energieproductie. In deze nieuwe regeling zijn vergoedingen voor de duurzame energie opwekking lager. Bovendien zijn de voorwaarden en de eisen aan installaties minder gunstig. In de huidige regeling zullen daarom dit type installaties niet gebouwd worden. Momenteel is men bezig een nieuwe regeling op te stellen, waardoor hopelijk het bouwen van deze installaties weer aantrekkelijk en interessant wordt.





HoSt